Közélet

Sziget-mérleg: 12 taxisból 7 nem adott nyugtát

A Kánikula Kommandó augusztus 13-18. között tartott Sziget Fesztivál sajátos jellegére tekintettel, ezúttal preventív jellegű, támogató, segítő szándékú fellépéssel járult hozzá a naponta megjelent 55-60 ezer fő biztonságos ellátásához, szórakoztatásához és zavartalan időtöltéséhez.

A fesztivál ideje alatt száznál több ellenőr és 64 közegészségügyi felügyelő a nap 24 órájában vigyázott a fogyasztás, az eszközök használata és a közegészségügyi ellátás rendjére, ahol fogyasztóvédelmi szempontból kedvező tapasztalatokat szereztek.

A Sziget Fesztiválon és környékén elvégzett 1285 ellenőrzés és utóellenőrzés szolgálta a jogkövető magatartás kikényszerítését. Ebből 162 esetben az ellenőrök bírsággal szankcionálták a jogsértést, amelynek összege megközelíti a 28 millió forintot. A jogsértések száma azonban több területen is nagyon kedvezően alakult a tavalyi és a korábbi évekhez képest. Az adóellenőrök vizsgálatainál a tavalyi 17 százalékról 8 százalékra csökkent a szankcionált estek aránya, ami a közterületeken tapasztalt 45 százalékos aránnyal szemben is igen pozitív.

Kedvező képet mutattak az áru eredetére vonatkozó ellenőrzések is. A tisztiorvosi szolgálat az előző évekhez képest jóval kevesebb esetben kényszerült intézkedni, és az ellenőrzések csak alig 9 százalékában kellett bírságot kiszabni. Az elsősegélynyújtó helyek forgalma megközelítette a 4 ezer főt, kórházba szállítottak 59 főt és 18 esetben detoxikálásra került sor. A szakszolgálatok ugyancsak pozitív tendenciákat állapítottak meg az élelmiszerbiztonság terén: az ellenőrzött 163 egységben mindössze 8 tétel (149 kg) élelmiszert kellett kivonni a forgalomból. Ugyanakkor a hatóságoknak nincs tudomása arról, hogy a Szigeten ételmérgezés vagy fertőzés előfordult volna.

A kedvező tapasztalatok mellett a hatóságok néhány területen „hétköznapi szintű” szabálytalanságokkal találkoztak. A munkaügyi ellenőrök a vizsgált 80 munkáltató közül 48-nál tártak fel jogsértést. A szabályszegések közül kiemelkedett a feketefoglalkoztatás, amit 138 fő esetében állapítottak meg a vizsgálatok. Megjegyzést érdemel, hogy az ellenőrök már a Sziget előkészítése során is találtak 24 feketemunkást, a bontásnál pedig 26 főt.

Munkavédelmi szempontból főként az érintésvédelemben fordultak elő szabálytalanságok, valamint az építmények felállításánál és bontásánál. A fogyasztóvédelmi ellenőrök a 13 mutatványos berendezés közül ötnek a működését függesztették fel, mivel nem rendelkeztek megfelelő tanúsítvánnyal. 12 próbautazással ellenőrzött taxis közül 7 nem adott nyugtát. A felügyelők a ruházati termékekkel kereskedő 25 vizsgált egységből 16-nál állapítottak meg a termékkel kapcsolatos szabálytalanságot.

Sziget Kánikula Kommandó feketefoglalkoztatás taxi
Kapcsolódó cikkek