Közélet

Debreczeni: "Mintha Kéri Korda Györgynek adna tanácsot"

Az elemző a 168 Órában Kéri László korábbi, az SZDSZ jövőjéről szóló írását kritizálja. Debreczeni szerint Kéri téved, amikor azt hiszi: újra ki lehet találni egy húsz éve létező pártot.

Debreczeni József szerint Kéri korábbi elemzésében hibát követett el, amikor úgy vélekedett, hogy az SZDSZ politikáját az emberek pusztán indulatból, racionális okok nélkül ítélik el. Mint írja, Kéri téved, ha azt hiszi, hogy az általa felvázolt módon újra ki lehet találni egy pártot, amely húsz év van jelen a magyar politikában.

Az elemző szerint azzal, hogy Kéri azt tanácsolja a liberálisoknak: ne döntsenek a két nagy tömb között, mintha Korda Györgynek adna tanácsot. Szerinte mintha Kéri azt mondaná Kordának: "nyugi, Gyurikám, igaz, hogy az érzelmes slágereknek most nincs divatjuk; az idők a kőkemény rocknak kedveznek, de te ne kapkodj."

Debreczeni kijelenti: bár Kéri szerint az SZDSZ kulcspozícióban van, azt maga sem fejti ki, hogy pontosan milyenben. Vele ellentétben Debreczeni Lakner Zoltán korábban kifejtett verzióit tartja érvényesnek az SZDSZ-re nézve. Eszerint az SZDSZ eldöntheti, hogy kiveti magát az ablakon vagy lassan, lifttel ereszkedik le ugyanoda. Szintén idézi Szabad György mondását a liberális pártra vonatkoztatva, amely szerint "ők mindig a maguk érdekeit képviselik, de csak ritkán ismerik föl azokat."

Az elemző szerint Fodor Gábort egyrészt saját tiszavirágösztöne motiválja, másrészt az, hogy a lehető legtöbb időt tölthesse a reflektorfényben és esetleg a bársonyszékben. Ami Kéri jövővel kapcsolatos meglátásait illeti, Debreczeni szerint nincsenek olyan kutatások, amelyek alátámasztanák, hogy a pártok szimpatizánsai saját pártjaik álláspontjaitól eltérő véleményeket képviselnek számtalan kérdésben.

A Kéri által vizionált politikai átrendeződéssel kapcsolatban leszögezi: ő maga egy hegemón, prezidenciális jellegű pártszerkezet kialakulását látja, amelyben egyáltalán nincs helye a kis pártoknak.

SZDSZ Debreczeni Kéri
Kapcsolódó cikkek