Közélet

Mennyit keres a fideszes politikus? "A jövedelmem változó" - A törvény mást mond

Domonkos László a Békés Megyei Közgyűlés jelenlegi elnöke, fideszes országgyűlési képviselő az elmúlt két évtizedben szinte az egész pályát bejátszotta. A Magyar Narancs keresetéről faggatta a képviselőt, aki azonban a válaszadást - jóllehet az adatok közérdekűek - megtagadta.

Domonkos László a demokrácia első ciklusában 1990-től 1994-ig Békéscsaba gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere volt, majd 1994 és 1998 között ugyanitt városi képviselő. 1998-ban lett a megyei közgyűlés elnöke, makd egy ciklust kihagyva 2006-tól ismét az.

Javadalmazása miatt többször a közérdeklődés előterébe került. 1998 és 2002 között megyegyűlési elnökként mindenkori tiszteletdíján és a költségtérítésen felül negyedévente bruttó 4,5 millió forint prémiumot vehetett fel a megyei önkormányzattól egy határozat alapján. Mégpedig azért, mert megyegyűlési elnökként fenntartotta a megyei önkormányzat likviditását, aminek forrása a megyei illetékbevétel volt.

Ekkortájt ő volt a legjobban kereső magyar politikus. Legutóbb 2006 decemberében a megyei közgyűlés jobboldali többsége jutalmazta meg Domonkost. A Magyar Narancs Domonkos Lászlótól azt próbálta megtudni, hogy mennyi jövedelme származott abból, hogy bekerült különböző állami és önkormányzati cégek felügyelőbizottságaiba. Domonkos egy mondatos válaszában azt írta: „A jövedelmem változó, a mindenkori törvényeknek megfelelően alakult az elmúlt években.”

Az Adatvédelmi törvény rendelkezése alapján azonban ezek közérdekből nyilvános adatok, ezen adatok nyilvánosságát mindazoknak biztosítaniuk kell, akiknek ilyen adat a birtokában van, beleértve magát a közfeladatot ellátó személyt is.

Domonkos László javadalmazás kereset adatvédelem
Kapcsolódó cikkek