Közélet

Amerikai elnökválasztás, percről percre

Akármelyik jelölt győz, választás eredménye egyedülálló lesz az Egyesült Államok történetében. Obama személyében az első afrikai-amerikai származású elnök lépne a Fehér Házba, ha McCain nyer, minden idők legidősebb elnöke irányíthatja Amerikát. Kövesse velünk percről percre a történelmi választást!

6: 20 - ÉLETE LEGNAGYOBB UTAZÁSA

Az amerikai elnök gratulált Obamának elnökválasztási győzelméhez. Dana Perino fehér házi szóvivő szerint Bush felhívta telefonon Obamát, és azt mondta neki, hogy "élete legnagyobb utazása előtt áll". 6:15 - OBAMA

6:15 MEGTARTOTTA GYŐZELMI BESZÉDÉT
Aki kétkedett a demokrácia erejében, ezen az éjszakán megkapta a választ: Legyünk bármilyen sokfélék, mi mindig is Amerika egyesült államai leszünk! - mondta győzelmi beszédében Barack Obama megválasztott elnök. Obama szerint a változás megérkezett, de tisztában kell lenni vele: emberöltők óta nem látott kihívások állnak az ország előtt. Utalt eképp a megválasztott elnök az iraki és afganisztáni háború mellett a gazdasági világválságra. De Barack Obama szerint egy percig sem szabad kétkedni abban, hogy az amerikaiak képesek lesznek megfelelni ezeknek a kihívásoknak. Igen, képesek vagyunk rá - idézte fel választási szlogenjét.

5:20 - McCAIN ELISMERTE VERESÉGÉT ÉS GRATULÁLT OBAMÁNAK
John McCain ezekben a percekben mondott beszédében elismerte vereségét. Elmondta, néhány pillanattal színpadra lépését megelőzően telefonon gratulált riválisának, Barack Obamának, az Egyesült Államok megválasztott elnökének.

5:00 - BARACK HUSSZEIN OBAMA A MEGVÁLASZTOTT ELNÖK
Az előzetes adatokból és a részeredményekből következtetve a CNN hírcsatorna, FOX News, az NBC, valamint az ABC csatornák az elmúlt percekben kihirdették: Barack Husszein Obama nyerte meg az amerikai elnökválasztást. Januári beiktatásával ő lesz a történelem során az USA első afrikai-amerikai elnöke.

A televíziók legfrissebb becslése:
CNN: Obama 300 elektor - McCain 145 elektor
FOX News: Obama 297 elektor - McCain 145 elektor
NBC: Obama 297 elektor - McCain 146 elektor
ABC: Obama 297 elektor - McCain 145 elektor

(a győzelemhez 270 elektor volt szükséges) 

4:38 - A TÉVÉK LEGFRISSEBB BECSLÉSE

CNN: Obama 207 elektor - McCain 135 elektor
FOX News: Obama 207 elektor - McCain 138 elektor
NBC: Obama 207 elektor - McCain 135 elektor
ABC: Obama 207 elektor - Mcain 135 elektor
(becsült állás, a győzelemhez 270 elektor kell)

 

4:27 A KÖZÉPSŐ ÁLLAMOKBAN McCAIN HOZZA A PAPÍRFORMÁT

A CNN becslése szerint John McCain jelentősen javított eredményén, miután a papírformának megfelelően várhatóan megnyeri az Egyesült Államok középső területének hagyományosan republikánus államait.

A CNN már McCain "számlájára írta" Texast (34 elektor), Wyominget (3), Utah-t (5), Arkansast (6), Louisiana-t (9), de az az ingadozó Észak-Dakotát (3) is. McCain emellett 18 százalékos feldolgozottság mellett magabiztosan vezet Nebraskában (5) is.

 

4:15 KÖZELEBB A KONGRESSZUSI GYŐZELEMHEZ
A demokraták eddig 54 szenátori posztot szereztek meg, és több mint egy tucat hely még gazdára vár a Kongresszusban. Ezzel közelebb kerültek az áhított 60 képviselős többséghez, de nem sikerült legyőzniük a republikánusok erős emberét, a Kentucky-i szenátort. Rajta kívül még két republikánus "célpontot" hibáztak el a demokraták, így nem biztos, hogy átvehetik a teljes irányítást a Kongresszusban.

 

4:06 - A TÉVÉK LEGFRISSEBB BECSLÉSE

CNN: Obama 206 elektor - McCain 89 elektor
FOX News: Obama 207 elektor - McCain 129 elektor
NBC: Obama 207 elektor - McCain 129 elektor
ABC: Obama 207 elektor - Mcain 135 elektor
(becsült állás, a győzelemhez 270 elektor kell)

 

3:57 - ÚJ MEXIKÓT IS OBAMÁNAK ADJA A CNN

Bár a feldolgozottság még csak négy százalékos és egyelőre számszerűleg McCain vezet, a CNN már a demokrata jelöltnek adta Új Mexikót. Az állam megnyerése további öt elektori szavazatot jelenthet Obamának, aki ezzel további növeli lassan ledolgozhatatlan előnyét McCainnel szemben.

 

3:51 - OHIO IS OBAMÁÉ - CÉLEGYENESBEN?

A CNN előrejelzése szerint Barack Obama meg fogja nyerni Ohio államot is. Ezzel pedig rendkívül sok, 20 elektort fog elnyerni. Abraham Lincoln óta nem esett meg, hogy republikánus elnök úgy nyerjen elnökválasztást, hogy elveszíti Ohiót.


A CNN szakértője szerint McCain így most már csak úgy nyerheti meg a választást, ha megdöbbentő meglepetést okozva vagy Oregont, vagy Washingtont,vagy Hawaiit, vagy Kaliforniát elhalássza Obama elől.
Ennek az esélye viszont elenyésző.

 

3:41 - A TÉVÉK LEGFRISSEBB BECSLÉSE

CNN: Obama 174 elektor - McCain 69 elektor
FOX News: Obama 200 elektor - McCain 90 elektor
NBC: Obama 200 elektor - McCain 85 elektor
ABC: Obama 200 elektor - Mcain 76 elektor
(becsült állás, a győzelemhez 270 elektor kell)

 

3:36 - A VÁLTOZÁS JELSZAVA VOLT A KULCS
Az AP és a televíziók által készített exit poll felmérések is azt mutatják: a választók a Bush-kormányzatot követően a változást részesítik előnyben és azt a személyt, aki ezt megtestesíti. Ez azt mutatja, hogy Obama választási jelmondata tökéletesen célba talált az amerikai választóknál.

 

3:30 - SZOROS KÜZDELMEK A BIZONYTALAN ÁLLAMOKBAN:

A CNN által harcmező-államoknak minősített államokban a jelenlegi állás:


Florida
, 27 elektor (54 %-os feldolgozottság): Obama 51 - McCain 48
Észak-Carolina, 15 elektor (44 %-os feldolgozottság): Obama 51 - McCain 48
Ohio, 20 elektor (12 %): Obama 56 - McCain 43
Indiana, 11 elektor (67 %): McCain 51 - Obama 48
Missouri, 11 elektor (4 %): McCain 54 - Obama 45
Észak-Dakota, 3 elektor (6 %): McCain 56 - Obama 42
Montana, 3 elektor (0 %): McCain 0 - Obama 0

 

3:09 - A TÉVÉK LEGFRISSEBB BECSLÉSE

CNN: Obama 174 elektor - McCain 64 elektor
FOX News: Obama 163 elektor - McCain 81 elektor

NBC, ABC: Obama 175 elektor - McCain 76 elektor
(becsült állás, a győzelemhez 270 elektor kell)

 

3:08 - OBAMA ELŐNYT KOVÁCSOLT AZ ÉRZÉKENY TÉMÁKBÓL
A CNN exit poll eredményei alapján a demokrata jelölt mind a faji kérdést fontosnak tartó, mind az azt lényegtelennek gondoló választók körében nagyobb támogatást ért el, mint vetélytársa. Előbbi csoportban 55, utóbbiban 53 százalékkal vezet McCain előtt. Emellett a demokrata jelölt toronymagasan, 78 százalékos arányban nyerte el azok szimpátiáját, akik szerint a kor fontos kérdés az elnök tekintetében.

 

2:58 - NÉGY ÁLLAMBAN TÚL SZOROS AZ EREDMÉNY
A CNN szerint bár Ohióban, Virginiaban, Floridában és Észak-Karolinában lezárták a szavazást, egyelőre nem határozható meg a győztes, mivel túl szorosak az eredmények.

 

2:46 - A CNN, AZ ABC ÉS AZ NBC OBAMÁNAK ADJA PENNSYLVANIÁT

A három amerikai TV-csatorna szerint a demokrata jelölt nyeri a "csatatérnek" számít Pennsylvania állam 21 elektori szavazatát. Az ABC, a CBS és a Fox egyaránt Obama győzelmét jósolja Arkansasban is, ez további hat elektori szavazatot jelentene. A szintén megjósolt alabamai győzelem pedig újabb kilenc szavazattal gyarapítaná a demokrata jelöltet.

 

2:35 -  ÚJABB ÁLLAMOKAT OSZTOTTAK SZÉT

CNN: Obama 102 elektor - McCain 34 elektor
FOX News: Obama 103 elektor - McCain 54 elektor
(becsült állás, a győzelemhez 270 elektor kell)

 

2:23 - A NŐK ÉS A FEHÉREK OBAMA MELLETT
Az AP tízezer szavazót kérdezett meg preferenciáiról. Az eredmény szerint tízből majdnem hat nő Obamát támogatja, a demokrata jelölt a férfiak körében is valamivel népszerűbb, mint ellenfele. A fehér választók több mint 50 százaléka áll Obama mellett, ezzel a demokrata jelölt felülmúlja Bush korábbi teljesítményét abban a kategóriában, amelyet a leköszönő elnök biztosan maga mögött tudhatott.

 

2:15 - A CNN MÁR 77 ELEKTORT OBAMÁNAK ADOTT
A CNN előrejelzése szerint Barack Obama Illinois, Maine, Vermont, Massachusetts, Connecticut, New Jersey, Maryland, Delaware államok mellett Washington D.C. szavazóinak kegyeit is elnyeri. Besöpörve így összesen 77 elektori szavazatot.

2:09 - NÉGY ÁLLAMOT AD A CNN McCAINNEK
A CNN előrejelzése egyelőre négy államban jósolja McCain győzelmét. Oklahoma tekintetében még nem érkeztek pontos adatok. Dél-Karolinában McCain 51 százalékot szerzett, Tennesse-ben 60, Kentucky-ban 57 százalékot kapott a republikánus jelölt. A feldolgozottság Dél-Karolinában csak 3, a többi említett államban 25 százalékos. Ezzel McCain 34 elektor szerzett meg.

2:05 - FLORIDÁBAN KEZD ELHÚZNI OBAMA
A fontos bizonytalan államok között is kiemelt helyet foglal el Florida, mely 27 elektori szavazatot szállít a győztesnek, ami a győzelemhez szükséges elektorszám egytizede. Közel 15 százalékos feldolgozottság mellett jelenleg 56 százalékon áll Barack Obama és csupán 44 százalékon John McCain. 2004-ben George Bush nyerte az államot, ötpontos előnnyel John Kerry előtt.

1:52 – A KORAI EREDMÉNYEK DÖNTŐEK LEHETNEK
A CQ Politics elemzése szerint azok az államok jelezhetik előre a választás kimenetelét, amelynek sorsa a legkorábban dől el. A kontinens keleti régiójában található Virginia, Florida, Indiana és Georgia államokban az esetleges demokrata győzelem jelezheti, hogy Obama jelentős többséggel nyeri el az elnöki posztot. Ha ezekben az államokban McCain győz, hosszú órákig kell majd várni a viszonylag biztos előrejelzésig.

1:39 – DEMOKRATA SZENÁTORA LESZ VIRGINIÁNAK
A demokrata Mark Warner megszerezte a hagyományosan republikánusnak számító, déli Virginia állami szenátori posztját. A demokrata jelölt egy másik, John W. keresztnevű Warnert győzött le, a két jelölt természetesen nem áll rokonsági kapcsolatban. A győzelem megerősíti a demokraták reményeit a teljes Kongresszusi többség megszerzésére.

1:37 - A BIZONYTALAN INDIANÁBAN SZOROS A VERSENY
A kiemelten fontos bizonytalan államok egyikében, Indianaban már 19 százalékos a feldolgozottság. AZ állás jól jelzi, milyen szoros végeredmény várható. Jelenleg a szavazatok 51 százalékának birtoklásával John McCain vezet, a 48 százalékos Obama előtt. Négy éve 21 százalékponttal nyert itt George W. Bush, így az már a voksolás előtt sejthető volt: a demokraták csak kemény harc árán nyerhetik el ezt az államot.
Indiana győztese 11 elektori szavazatot nyer el, az elnökjelöltséghez 270 elektori szavazat kell.

1:18 – A KONGRESSZUSI TÖBBSÉG IS CÉL A DEMOKRATÁKNAK
Az elnökség megszerzésén kívül a mai választás legfontosabb tétje, hogy ki irányítja majd a Kongresszust. A demokraták most 51 képviselővel többségben vannak. De ha hatvan képviselői helyet szereznek, a republikánusok elveszítenek minden lehetőséget a törvények megszavazásának megakadályozására ("filibuster"). Ebben az esetben a demokraták szabadon keresztül vihetik akaratukat a testületben.

1:08 - VERMONT OBAMÁÉ LEHET
A friss eredmények alapján a CNN már Barack Obamának adja Vermontot. Az apró észak-keleti államban a demográfiai kategóriákat tekintve a demokrata jelölt szinte teljes győzelmet aratott, csak a kifejezetten republikánus és a konzervatív csoportban előzte meg vetélytársa.

1:06 - A CNN MCCAINNEK ADTA KENTUCKY-T
Tíz százalékos feldolgozottság mellett, 184 ezer szavazat
összeszámlálása után John McCain 5 százalékkal vezet Barack Obama előtt Kentucky-ban. A republikánus jelölt eddig 96 500, míg a demokrata 87 300 szavazatot kapott. Ez 52-47 százalékos arányt jelent.
A CNN előrejelzése szerint McCain meg is fogja nyerni ezt az államot, amivel nyolc elektori szavazatot el is nyer.

0:47 – AZ EVANGÉLIKUS SZAVAZÓK McCAINT TÁMOGATJÁK
A fehér, evangélikus vallású amerikaiak 72 százaléka a republikánus jelöltet támogatja. A legnagyobb arányban a déli Mississippi államban álltak McCain mellé, a legkevesebben Minnesota államban. Az eredmény 6 százalékkal marad el Bush elnökétől, akit megválasztásakor az ebbe a csoportba tartozók 78 százaléka támogatott.

0:38 - A NAGYJÖVEDELMŰEK IS OBAMA MELLETT
A CNN exit poll eredményei alapján a nagyjövedelműek Obamát támogatják. A hírtelevízió felmérése szerint a 100 ezer dollárnál nagyobb évi jövedelemmel rendelkezők 52 százaléka Obamára adta a voksát, míg csupán 47 százalékuk szavazott John McCainre.

0:09 – ADÓEMELÉSRE SZÁMÍTANAK A SZAVAZÓK
A CNN friss adatai szerint a szavazók 70 százaléka szerint Obama emelni fogja az adókat, míg 62 százalék gondolja ezt McCainről. A FOX News-on közölt adatok ugyanakkor azt mutatják, a szavazók 49 százaléka szerint mindenképp emelkedni fognak az adók, függetlenül attól, ki lesz az elnök. A CNN felmérése alapján a voksolóknak csak 6 százaléka gondolja úgy, hogy a gazdaság kitűnő vagy jó állapotban van. De a szavazók 47 százaléka szerint a gazdasági helyzet javulni fog a jövőben.

23:52 – SZOMORÚAN LÁTJÁK A JÖVŐT A SZAVAZÓK
Az AP jelentése szerint tíz szavazóból négy úgy nyilatkozott: romlott családja anyagi helyzete az elmúlt négy év alatt. Majd 50 százalék szerint rossz kilátások állnak Amerika előtt és a többi válaszadó sem néz bizakodva a jövőbe. A szavazók kétharmada úgy nyilatkozott: aggódik amiatt, hogy megengedheti-e magának az egészségügyi ellátást a jövőben. Majdnem ugyanennyien aggódnak amiatt, hogy az USA-t újabb terrortámadás érheti.

23:42 - HÁROMEZER HÍVÁS A PROBLÉMÁK MIATT
A CNN telefonos választási központjába háromezer hívás érkezett az elmúlt egy órában. A munkaidő végével egyre többen keresik fel a szavazóköröket, ahol mostanra öt-hét órás várakozási idők alakultak ki.

23:42 - AZ ELSŐSZAVAZÓK OBAMÁT AKARJÁK ELNÖKNEK
A CNN első exit poll eredményei az elsőszavazókra is kitértek. A felmérés szerint az új voksolók 72 százaléka Barack Obamát, 27 százalékuk pedig John McCaint támogatja.

23:35 - A TERRORIZMUS KÉRDÉSÉT FONTOSNAK TARTÓK McCAINT TÁMOGATJÁK
A CNN exit poll eredményei szerint azok, akik szerint a terrorizmus fontos kérdés, 86 százalékban McCainre szavaztak. Az iraki megszállást előtérbe helyező voksolók 36 százaléka választotta a republikánus jelöltet.

23:15 - HÁROM ÓRÁS VÁRAKOZÁS FLORIDÁBAN
A CNN élő felvételeinek tanúsága szerint a Florida állambeli Orlando szavazói utcányi hosszúságú sorokban állva várnak arra, hogy bejussanak a szavazófülkékbe. A televízió becslése szerint három órát kell várakozással tölteniük. A problémát az AP tudósítója szerint az érintőképernyős szavazógépek meghibásodása okozta. A riporterek szerint a szavazók nyugodtan viselik a hosszú várakozást.

23:10 - EXIT POLLOK: GAZDASÁG A DÖNTŐ KÉRDÉS
A CNN ismertette a legfrisebb exit pollok alapján a legfontosabb voksolási szempontokat. A szavazók elsöprő többsége, 62 százaléka szerint a legfontosabb kérdés a gazdaság. 10 százalékuk az iraki helyzetet nevezte meg. Kilenc-kilenc százalékot kapott egyaránt a terrorizmus és az egészségügy. Hét százalék szerint pedig az energiapolitika a legfontosabb kérdés.

22:38 – KISEBB PROBLÉMÁK A SZAVAZÓKÖRÖKBEN
Az MSNBC információi szerint eddig csak kisebb gondok akadtak a voksolás során. Egy virginiai szavazókörben a koránk kelő választóknak várniuk kellett, mert a szavazást adminisztráló dolgozó elaludt. Szintén Virginia államban említették a választók az optikai szavazó szkennerek hibáit. Az illetékesek szerint a szavazócédulákat beolvasó eszközök azért hibásodtak meg, mert sokan vizes kézzel és ruhában használták őket.

22:05 - A CNN SZERINT KILENCVEN ELEKTORI HELY "KIADÓ"
A CNN legfrissebb felmérése szerint Obama 291, McCain 157 elektori szavazatot fog biztosan megnyerni. A csatorna elemzése alapján kilencven elektori szavazat esetében nem lehet tudni, ki kaparintja meg őket. A BBC "csatatér" térképe szerint tizennégy állam sorsa eldöntetlen. Ezek közül 2004-ben tíz republikánusoké lett, négyet nyertek meg a demokraták.

21:25 OBAMA TOVÁBB ERŐSÍTETT A VÉGÉN
A Reuters/C-SPAN/Zogby választások előtt készül legutolsó közvélemény-kutatása szerint Barack Obama 11 ponttal vezet McCain előtt. A demokrata jelöltet így a szavazók 54, republikánus ellenfelét a szavazók 43 százaléka támogatja. Mint arról a BBC beszámol, más országos szintű felmérések 13 pontos vezetést is mutattak Obama javára.

21:18 - REKORD RÉSZVÉTEL

A CNN helyszíni tudósítói szerint számos szavazókörzetben hatalmas sorok kígyóztak, a választók közül sokaknak mintegy negyven percet kellett várniuk, mielőtt leadhatták voksukat. A csatorna munkatársai úgy tapasztalták: elsősorban azok a fiatalok járulnak lelkesen az urnák elé, akik most először vesznek részt a voksoláson.

21:05 - MCCAIN: MI NEM MENEKÜLÜNK A TÖRTÉNELEM ELŐL

A voksolást követően John McCain rögvest útra kelt Új-Mexikó és Colorado irányába, hogy egy utolsó rohammal bevegye az előrejelzések szerint Obama felé hajló két délnyugati államot. Kampányának semmi törvényi akadálya nincs, hiszen az Egyesült Államokban ismeretlen a kampánycsend fogalma. Percekkel ezelőtt Coloradoban úgy fogalmazott McCain:  "Mi nem menekülünk a történelem elől, mi csináljuk a történelmet" - utalt az arizonai szenátor az elnökválasztás historiális jelentőségére. 

21:00 - A JELÖLTEK MÁR LEADTÁK SZAVAZATAIKAT

Barack Obama feleségével együtt szavazott Chicago városában, jó tíz perc élő műsoridőt szerezve így a fontosabb tévécsatornákon. "Remélem működik a szavazógép, elég le lennék törve, ha nem" - tett egy humoros utalást a demokrata elnökjelölt a legutóbbi választás során többször is jelentkező problémára. Obamát követően pár perccel vonult az urnához Joe Biden, a demokraták alelnök-jelöltje Delaware-ben, szintén kamerák kereszttüzében. A republikánus elnökaspiráns John McCain phoenixi szavazását nem rögzíthették a kamerák. Ennek azonban igen egyszerű oka van: Arizona államban tilos videófelvételeket készíteni a szavazóhelységekben.McCain alelnök-jelöltje, Sarah Palin az alaszkai Wasillában adta le a voksát. Palin hangsúlyozta a riportereknek: magánszférához való jogának megfelelően nem árulja el, kire szavazott.

21:00 - ELTÉRŐ PROGRAMOK ÜTKÖZNEK MEG

A két jelölt programja jelentősen eltér a legtöbb kérdésben. A pénzügyi válságot Obama 175 milliárdos gazdaságélénkítő csomaggal szüntetné meg. A demokrata jelölt nemzeti egészségügyi programot indítana, amelynek célja minél szélesebb körű pénztári tagság megteremtése. Az energiaellátás terén a megújuló forrásokat preferálja. A legkritikusabb adó-kérdésben Obama a szegényebbeket támogatná: 500-1000 dolláros családi kedvezményeket biztosítana, a jómódúaktól pedig több privilégiumot elvonna.

A gazdaságot illetően McCain programjáról annyit lehet tudni: az elfogadott csomagból 300 milliárdot a bebukott lakáshitelek átütemezésére fordítana. Az egészségügyben a republikánus jelölt az öngondoskodás és a biztosítók közötti verseny híve. Az energiaellátás javítása érdekében újabb olajmezőket keresne és 45 atomerőművet építene fel. A vállalkozási csökkentése és a technológia beruházásokra adott kedvezmény szerepel McCain gazdasági programjában.

21:00 - A KÖZVÉLEMÉNYKUTATÓKNÁL OBAMÁNAK ÁLL A ZÁSZLÓ

A Reuters vasárnap közzétett felmérése szerint Obama szinte minden jövedelmi és korosztályban jelentős előnyben van McCainnel szemben. A vietnami háborúban is jeleskedő arizonai szenátort csak az évi 100 ezer dollárnál magasabb jövedelműeknél, illetve az országnak katonát adó családoknál nem sikerült maga mögé utasítania Obamának.

Az elnökválasztás rendszeréről, röviden

Az amerikai elnökválasztás közvetett módon zajlik. Minden állam polgárai elektorokat választanak. Minden állam annyi elektorral rendelkezik, ahány képviselője és szenátora van összesen. (Kivéve a fővárost, amely extra elektorokat is kap)

Ez a szövetségre nézve 538 elektort jelent. Az a jelölt nyer, amelynek pártja legalább 270 elektori szavazatot szerez meg. Fontos tudni, hogy az államok maguk határozzák meg az elektorok választására vonatkozó szabályokat. A legtöbb állam a "győztes mindent visz" elvet érvényesíti. Vagyis ha egy államban az egyik párt az elektorok többségét megszerzi, akkor automatikusan mindet viszi.A demokrata jelölt a mai amerikai elnökválasztás végkimenetele szempontjából kulcsfontosságú nyolc állam közül hatban állt jobban republikánus ellenfelénél a Reuters/Zogby tegnapi felmérése szerint. Az országos adatok szerint Obama egy százalékponttal tovább növelte előnyét, így hét százalékponttal vezetett John McCain előtt.

Obama öt olyan államban vezet – Floridában, Missouriban, Ohióban, Virginiában és Nevadában –, ahol 2004-ben George Bush nyert. Emellett biztosnak látszó, az előnye Pennsylvaniában. A CNN ma délelőtti adatai szerint tíz államban bizonytalan a választás kimenetele, ezek: Nevada, Arizona, Montana, Észak-Dakota, Missouri, Indiana, Ohio, Észak-Karolina és Florida. Tizennyolc államban McCain győzelme látszik biztosnak.

A végeredmény szempontjából is jelzésértékű első adatok először az indianai urnazárást követően érkeznek meg, magyar idő szerint éjfélkor. Doug Schoen demokrata tanácsadó szerint nagyarányú Obama-győzelmet vetítene előre, ha Indianában McCain csak két-három ponttal nyerne, netán veszítene.

Ez a szövetségre nézve 538 elektort jelent. Az a jelölt nyer, amelynek pártja legalább 270 elektori szavazatot szerez meg. Fontos tudni, hogy az államok maguk határozzák meg az elektorok választására vonatkozó szabályokat. A legtöbb állam a "győztes mindent visz" elvet érvényesíti. Vagyis ha egy államban az egyik párt az elektorok többségét megszerzi, akkor automatikusan mindet viszi. John McCain Barack Obama -->

Obama szavazás McCain elnök választás USA Amerika Egyesült Államok
Kapcsolódó cikkek