Közélet

Előzetes bizonyítást végezhetnek majd a közjegyzők

Januártól előzetes bizonyítást végezhetnek, amelynek során helyszíni szemlét tarthatnak, tanúkat hallgathatnak meg, és akár igazságügyi szakértőt is kirendelhetnek a közjegyzők.

Ennek különösen nagy hasznát veheti az üzleti élet, hiszen például egy a szerződésszegés körülményeit rögzítő közokirat elsimíthatja a konfliktust a felek között. Ha azonban a per elkerülhetetlen, a szokottnál gyorsabban befejeződhet – tájékoztatta a Világgazdaságot Parti Tamás. A Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke elmondta: az előzetes bizonyításnak elsősorban azokban az ügyekben lehet nagy jelentősége, amikor a bizonyíték utóbb már nem, vagy csak nagy nehézséggel szerezhető be.

Így például ha romlott árut kap a megrendelő, megkeresésére a közjegyző mintát vesz a szállítmányból, azonosítani tudja a fuvarozó járművet, beszél a tanúkkal, szükség esetén igazságügyi szakértőt kér fel a vizsgálatra. Mindezeket közjegyzői tanúsítványba foglalja, amellyel a sérelmet szenvedett üzleti partner gyakorlatilag rögtön bizonyítási alap birtokába jut.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

bizonyítás közjegyző helyszíni szemle felek
Kapcsolódó cikkek