Közélet

"Elsőként a munkaerő-kölcsönzők embereitől szabadulnak meg" - Elbocsátások Ausztriában

Osztrák vállalatok tömegesen jeleztek elbocsátási szándékot az utóbbi néhány hét során - íja a Wirtschaftsblatt.

A munkahelyek közvetítésével és a munkanélküliek ellátásával foglalkozó intézménynél szeptemberben még csak 6784 elbocsátási szándékot tartottak nyilván, a szám mostanra 29 ezer fölé ugrott. Ausztriában egy korai előrejelzési hálózatot működtetnek, amelynél a munkaadók még a felmondás előtt jelzik, hogy leépítésre kényszerülnek, az ebből készített prognózis azonban nem jelent még tényleges elbocsátást.

Felmondási szándékot a legnagyobb számban Felső-Ausztriából, majd Alsó-Ausztriából illetve Karintiából jelentettek. Míg az autóipari és beszállító cégek inkább rövidített munkaidővel próbálják meg átvészelni a válságot, addig az építőipar tömegesen jelentett elbocsátási kényszert, illetve szándékot. Elsőként a munkaerő-kölcsönzők által rendelkezésre bocsátott állománytól igyekeznek megszabadulni a munkavállalók, akit pedig lehet, azt igyekeznek rövidített munkaidős foglalkoztatás keretében megtartani.

Ez utóbbi státuszba csak az üzemi tanács előzetes engedélyével lehet munkavállalót átsorolni, az érintettek a csökkentett bérük mellé pótlékot kapnak az AMS-től.

munkaerő kölcsönző Ausztria
Kapcsolódó cikkek