Közélet

Újabb alkotmányos problémát lát a Political Capital

A Politcal Capital Institute nyílt levéllel fordult az országgyűlési képviselőkhöz annak érdekében, hogy elejét vegye a választás alkotmányosságát és stabilitását fenyegető veszélyeknek, így a külképviseleti szavazás lehetősége megszűnésének.

Ha a parlament nem tesz eleget alkotmányos kötelezettségének, és elodázza a külképviseleti szavazás korszerű szabályozásának megalkotását, 2010-ben nem lesz mód a külföldön szavazásra. Ezzel 2004 óta meglévő jogukat veszíthetik el a magyar állampolgárok.

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvényt átfogó jelleggel módosító 2005.évi LXXXI. törvény 63. § (3) bekezdése 2009. december 31-én hatályon kívül helyezi a külföldön történő szavazásra vonatkozó rendelkezéseket, minek következtében a külképviseleti szavazás egész intézménye veszélybe kerül.

Mivel az Alkotmánybíróság 54/2008. (IV. 24.) határozatában 2008. december 31-ig adott időt az Országgyűlésnek, hogy alkossa meg az új szabályozást, és minél szélesebb körben segítse elő a választójog gyakorlásának lehetőségét – biztosítva azt, hogy azok a választópolgárok is gyakorolhassák választójogukat, akik a magyarországi szavazás napján külföldön, a külképviseleti szavazás napján pedig Magyarországon tartózkodnak –, nagy valószínűséggel már elkerülhetetlen az újabb mulasztásos alkotmánysértéses állapot előidézése.

Ennek feloldása viszont nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a magyar választók továbbra is élhessenek szavazati jogukkal külföldön. Ha a parlament nem tesz eleget alkotmányos kötelezettségének, és elodázza a külképviseleti szavazás korszerű szabályozásának megalkotását, 2010-ben nem lesz mód a külföldön szavazásra. Ezzel 2004 óta meglévő jogukat veszíthetik el a magyar állampolgárok.

A jelenleg érvényes szabályozás 2009. december 31-én hatályát veszti, ezért új és korszerű jogszabályi környezetre van szükség. Nincs mód a jelenleg érvényben lévő 96/A § hatályának meghosszabbítására, hiszen az Alkotmánybíróság kimondta: alkotmányellenes helyzet keletkezett azzal, hogy nem biztosított azon állampolgárok szavazati joga, akik "a meghatározott  külképviseleti  szavazás   napján Magyarországon, a magyarországi szavazás napján pedig külföldön" tartózkodnak.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek