Közélet

2020-ban olimpiát rendezünk?

Komolyan felmerült, hogy Budapest 2020-ban olimpiát rendezne: a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön dönt a pályázat-előkészítő bizottság kezdeményezéséről, ám az esetleges igen még nem a pályázatnak, csupán a tervezés megkezdésének szólna

"A 2020. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok rendezésére vonatkozó pályázatról" - ez áll annak a tervezetnek az élén, amelyről a Népszabadság csütörtöki számának értesülése szerint a Fővárosi Közgyűlésnek kell döntenie.

A Demszky Gábor főpolgármester által jegyzett tervezet értelmében a városatyák olyan jogszabályt kezdeményeznének, amely révén később érdemi döntés születhet arról, pályázzon-e Budapest a 2020-as ötkarikás játékok megrendezésére - olvasható a lapban, amely úgy tudja: a Fővárosi Közgyűlésben képviselt összes párt és Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke is támogatja a kezdeményezést.

"Dunai szigetek olimpiája" - ezt a nevet adták a szakértők javaslatuknak, amely alapvetően három térségben helyezné el a játékok színhelyeit: délen a Csepel-sziget csúcsánál, a Ráckevei-Duna-ág mentén, kiegészülve a Kopaszi-gát térségével és a hárosi Duna-parttal. Csepel lenne az olimpia központja, itt magasodna a fő stadion, az olimpiai falu, a médiaközpont, az úszócentrum és számos sportági versenycsarnok.

Északon a Duna szigeteire (Népsziget - kisebb sportcsarnokok, Óbudai-sziget - néhány szabadtéri sportág, Margitsziget - öttusa) és a volt gázgyár területére építve, keleten pedig a Hungária gyűrűre felfűzött helyszínek (Városliget - triatlon, Laposdűlő - gyeplabda, Népliget - kerékpár), továbbá az FTC-stadion, és a Puskás Ferenc Stadion láncolatával számolva alakulnának ki az ötkarikás játékok helyszínei - írta a kezdeményezés részleteit ismertetve a Népszabadság.

Budapest 2020 olimpia csepel-sziget
Kapcsolódó cikkek