Közélet

Jó erőben volt a revizor - Üldözés a zár alatt lévő józsefvárosi piacon

Tavaly még ideges szaladgálást és az áruk gyors összepakolását tapasztalták a hatóságok, idén már csapot-papot otthagyva, ám figyelő embereket hátrahagyva távoztak az árusok a Józsefvárosi piacról, amikor a Csillagszóró II. akcióban résztvevő hatóságok szerdán ellenőriztek - áll az APEH közleményében. Az év végi ünnepekhez kapcsolódó akcióban a rendőrség szinte hermetikusan lezárta a piac ki- és bejáratait.

Az APEH közép-magyarországi régiós revizorai mellett vámosok, fogyasztóvédők, munkavédelmiek, a tisztiorvosi szolgálat munkatársai, élelmiszerbiztonságiak, összesen 90 ellenőr majdnem 100 ellenőrzést végzett, s minden második esetben találtak hibát, hiányosságot, amelyek miatt várhatóan 5 és fél millió forint bírságot szabnak ki. A hatóságok néhány esetben nem tudták a helyszínen lezárni a vizsgálataikat, azok további eljárásokban folytatódnak. A Józsefvárosi piacon ugyan már szinte mindennapos a hatósági jelenlét – ha nem a vámosok, akkor az APEH, vagy a fogyasztóvédők razziáznak – mégis az ottani árusok rendre megismétlik törvénysértéseiket. A főváros VIII. kerületében lévő piacon ezért a mai napig minden megtalálható, ami a feketegazdaságra jellemző.

A mostani ellenőrzések célja is a jogsértések felderítése, az adó- és járulékfizetők körének bővítése, az egészségre ártalmas termékek forgalomból történő kivonása, a fekete foglalkoztatás kiszűrése, a hamisított termékek felderítése, az illegális migráció visszaszorítása. A szerdai akcióban 10 esetben mulasztották el a nyugtaadást, 3 embert feketén foglalkoztattak. Emellett az ellenőrök hálójába kerültek veszélyes fényfüzérek, 21 kg nem megfelelő minőségű élelmiszer, sőt a közbiztonságra veszélyes eszközöket (boxert, viperát, elektromos sokkolót) is lefoglaltak. Az akcióban közreműködő rendőröknek 1 körözött személyt is sikerült előállítaniuk. Az ellenőröket mostani akciójukban – vélhetően a nagyszámú biztosításnak (80 rendőr és vámos) köszönhetően – semmilyen atrocitás nem érte.

A „józsefvárosi csillagszóró” érdekességeként lehet megemlíteni annak a pavilonnak az ellenőrzését, ahol a vállalkozás alkalmazottja a kiválasztott termék értékesítését követően egy szalagos számológép papírszalag-darabját adta át, mint nyugtát. A jegyzőkönyv felvételekor az alkalmazott azt kérte: mindenképpen szerepeljen abban, hogy a számológéppel való „blokkolás” a „főnök” utasítására történik, az egyébként rendelkezésre álló pénztárgép szabályszerű használata helyett. Amennyiben a nyilatkozat igaznak bizonyul a későbbi vizsgálat során, akkor az alkalmazott mentesül a jogszabály szerint egyébként rá is kiszabható mulasztási bírság megfizetése alól.

Megtörtént azonban az is, hogy az egyik üzletben végzett próbavásárláskor a kiszolgálást végző „alkalmazott” elszaladt a jegyzőkönyv írása előtt, magára hagyva a két APEH ellenőrt. Az egyik jó kondiban lévő revizor azonban a kiszolgáló után szaladt és hamarosan utol is érte, addig a másik revizor az elhagyott árura felügyelt. A nyúlcipőt kötő adóalany már ismert az adóhatóság előtt, mivel egy korábbi ellenőrzésekor „rosszulléttel” próbálta megúszni a jegyzőkönyvezést.

számla revizor Józsefvárosi piac zár APEH
Kapcsolódó cikkek