Közélet

A CIA igazgatója Latin-Amerika instabilitásától tart

Jorge Talana külügyminiszter magához kérette az Egyesült Államok Buenos Aires-i nagykövetét, és kifejtette: országa elfogadhatatlannak tartja Leon Panettának, a CIA igazgatójának az ország gazdasági problémáival kapcsolatos kijelentéseit.

A CIA igazgatója korábban azt mondta: Argentinát, valamint Ecuadort, és Venezuelát destabilizálhatja a globális gazdasági válság. Az argentin külügyminiszter "felelőtlennek és alaptalannak" nevezte Panetta megjegyzését, leszögezve, hogy az"elfogadhatatlan beavatkozás belügyeinkbe" – jelenti a BBC.

Panetta a sajtónak egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva nyilatkozott Latin-Amerika állítólagos instabilitásáról. A riporterek kérdésére nevezte meg a három államot, köztük Argentinát. Az Egyesült Államok argentínai nagykövete szerint a CIA-igazgató szavait félreértették, Panetta csupán egy külföldi hírforrás véleményét ismertette és nem fejezte ki aggodalmát Argentína stabilitásával kapcsolatban.

A 2001-2002-es válságot követően Argentína gazdasága egyenletesen növekedett. Az elemzők az idei évre alacsony növekedést várnak, ugyanakkor egyesek nem zárják ki a zsugorodást sem, amennyiben az argentin szója, marhahús és kukorica iránti kereslet továb csökken.

CIA argentina nagykövet Amerika instabilitás válság Latin-Amerika
Kapcsolódó cikkek