Közélet

Dávid: 2008 legkomolyabb sikere a "haláladó" eltörlése volt

A 2008-as év legkézzelfoghatóbb s így legkomolyabb sikere a "haláladó" eltörlése volt. Ez a siker azonban túlmutat a konkrét eredményen, miszerint 20 millió forintos értékhatárig ezután már nem kell leróni az igazságtalan illetéket az állam felé.

Az elmúlt években kevés politikai kezdeményezést övezett akkora egyetértés - mind a politikai szférát, mind a választópolgárokat tekintve -, mint az örökösödési illeték eltörlésének kezdeményezését. És mégis, kevés felvetés járt be olyan hosszú és rögös utat a sikerig, mint az MDF által 2004 tavaszán útjára indított javaslat – írja az MDF elnöke a Népszabadságban.

Hiába gyűlt össze 2005 őszén két nap alatt több tízezer aláírás az örökösödési illeték eltörlése mellett, a politika süket maradt. Majd hiába támogatta szavak szintjén a teljes parlamenti paletta az MDF kezdeményezését, a tettek mezejére már senkinek nem volt mersze kilépni. A haláladó eltörlésének pedig pontosan ez a legnagyobb politikai tanulsága: a magyar politika ma lassan reagál, nehézkes és ésszerűtlen.

Természetesen a haláladó eltörlését elsősorban a családok mindennapjaira gyakorolt hatása miatt kell sikerként értékelnünk. Magyarország előtt azonban nagyon nehéz évek állnak, ezért felelős konzervatív erőként politikai szempontból is le kell vonnunk a megfelelő tanulságokat. Hosszan elhúzódó, fájdalmas időszak elé nézünk, ami még fájóbb lesz, ha ez a nehézkes politika folytatódik Magyarországon.

mdf Dávid Ibolya haláladó kozervatív
Kapcsolódó cikkek