Közélet

Égő autók, repülő kövek – Kormányellenes tüntetők megmozdulása Pakisztánban

A kormányellenes tüntetők autókat gyújtottak fel és épületek dobáltak meg az egyre erőszakosabbá váló tüntetések során Iszlámábádban. A zavargások azután törtek ki, hogy a legfelsőbb bíróság helybenhagyta korábbi döntését, amely szerint Nawaz Sharif nem nem vehet részt a 2013-as választásokon.

Nawaz Sharifot az előző elnök, Pervez Musharraf távolította el puccsal a miniszterelnöki posztról. Sharifot a puccsal kapcsolatban elítélték, a mostani legfelsőbb bírósági döntés pedig megerősítette: az ellen hozott ítélet miatt nem vehet részt a választásokon 2013-ban – tudósít az AP. A bíróság egyúttal eltávolította Sharif bátyját a leggazdagabb pakisztáni tartomány, Punjab éléről.

A hír hallatán több százan gyűltek össze a fővárostól délre, hogy Sharif mellett demonstráljanak. A többség békésen tüntetett, néhányan azonban a szemtanúk szerint barikádokat emeltek és kirakatokat, autókat törtek össze.

Sharif, akit az ország legnépszerűbb politikusának tartanak, maga szólított fel tüntetésre, azzal vádolva Asif Ali Zardari elnököt, hogy ő rendelte meg a bíróság döntését. Az ellenzéki politikus demonstrációk sorozatát szervezi március közepén. Kilenc éve Musharraf hatalmát is a független bíróságért tüntető jogászok tüntetése segített megdönteni.

Punjab demonstrál Musharraf tüntet kormány Pakisztán Iszlámábád
Kapcsolódó cikkek