Közélet

Fogolycsere - Új palesztin vezető szabadulhat a börtönből

Hamarosan sor kerülhet az izraeli-palesztin fogolycserére, amely Izrael szerint a tűzszünet alapja lehet. Míg a hírek középpontjában az izraeli tizedes áll, a palesztinok leendő vezetőjüket kaphatják vissza a fogolycsere során.

Marwan Barghouti hét évet töltött izraeli börtönben, egy öt halálos áldozatot követelő merénylet miatt ítélték el. Barghouti most az izraeli-palesztin fogolycsere folytán kiszabadulhat, márpedig a palesztinok jó része – és sok izraeli is – úgy látja: ő az egyetlen, aki képes az államiság kiharcolására – írja az AP.

Barghouti a Fatah tagja, szekuláris politikus, aki hajlandó tárgyalni az iszlámistákkal. Folyékonyan beszél héberül és izraeliek is a baráti körébe tartoznak, bár hírnevét az ország ellen szervezett akciókkal szerezte. A Yasser Arafat óta legnépszerűbb palesztin politikust a keményvonalas izraeliek puszta gyilkosnak tartják és valószínűleg ezt a nézetet osztja a leendő miniszterelnök, Benjamin Netanjahu is.

A Likud vezetője hat héten belül kormányt alakít, ekkor megtörténhet a fogolycsere, amit Izrael a gázai béke feltételének tart. Ennek keretében – elvileg – a palesztinok szabadon engedik Gilad Schalit tizedest, akit a Hamász 2006-ban rabolt el egy izraeli támadás során. Ha kiszabadul, a 49 éves Barghouti első feladat az lesz, hogy ismét kulcspozíciót szerezzen a gázai akció ideje alatt meggyengült Fatah pártban, majd újjáépítse kapcsolatait a Hamásszal.

palesztin Izrael Gáza Fatah Hamász fogoly
Kapcsolódó cikkek