Közélet

Megsértődtek a kínaiak a Christie's-re

Megsértette a kínai nép kulturális jogait és nemzeti érzéseit a Christie's aukciósház azzal, hogy két, a 19. században Pekingből elrabolt bronztárgyat is kalapács alá vitt egy e heti párizsi aukción - figyelmeztetett a kínai örökségvédelmi hivatal.

A szóban forgó Ming-kori bronzszobrok (egy patkány és egy nyúlfej) a tavaly elhúnyt divattervező, Yves Saint Laurent gyűjteményének három napos árverésén szerepeltek, és a várt összeg mintegy másfélszereséért, együttesen 31 millió euróért keltek el. Pekingi vélemény szerint a két értékes régiséget 1860-ban rabolták el a pekingi nyári palotából francia és brit katonák, ezért mostani elárverezésük ellentétes a nemzetközi joggal.

A Christie''s és a Saint Laurent-hagyatékot kezelő Pierre Bergé visszautasítja a kínaiak vádját; szerintük jogszerű volt a műtárgyak eladása. A pekingi kulturális örökségvédelmi hivatalnak a kínai pártlapban megjelent nyilatkozata szerint azonban az ügy károsan fog hatni a Christie''s kínai tevékenységére - de hogy milyen formában, arról nem esett szó. Mindenesetre a párizsi aukció színhelyén kínai diákok kisebb csoportja tüntetést szervezett.

Kínai hírportálokon eközben olyan olvasói vélemények láttak napvilágot, amelyek szerint nem csak az aukciósház, hanem általában véve Franciaország igyekszik "szándékosan borsot törni" Peking orra alá azzal, hogy engedélyezi a Kína egykori kirablásából származó tárgyak megtartását. A kínai-francia kapcsolatok azóta meglehetősen feszültek, hogy Nicolas Sarkozy államfő tavaly fogadta a Dalai Lámát. 

kínai aukció Christie's Yves Saint Laurent
Kapcsolódó cikkek