Közélet

"Nincs kenyér, muszáj a Tescóba menni lopni" - Újabb botrány készül?

Mégsem zárják be a sarkadi Tesco áruházat, mert visszaszorultak a lopások, miután rendőrségi eljárás indult a tolvajok ellen, és a gyámhatóság négy, a szülei által lopásra ösztönzött kiskorút elválasztott a családjától.

Nincsen kenyér, muszáj menni a Tescóba lopni!
- A feleségem terhes, elvesz egy banánt. Nagy dolog?
- Hosszú volt az ünnep, muszáj valamit enni, mert meghalunk éhen. Muszáj lopni!
Számos honlapon látható az a videofilm, amelyen nevetgélve beszélnek így sarkadi roma fiatalok. Oláh Károlyné, a Sarkadi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke viszont azt mondja: nincsen arra törvény, hogy akinek nincs pénze, az elmehet lopni – számol be a Népszabadság.

Buta emberek is nyilatkoztak azon. A fiatalok hülyéskedésnek vették, amikor meglátták a kamerát – mondta Oláh Károlyné, és hozzáteszi: valóban elszaporodtak a lopások 2008 decemberében és 2009 januárjában a Sarkadi Kisebbségi Önkormányzat elnöke, aki szerint sokan igazságtalanul általánosítanak, ami sért minden becsületes romát.

Gyenge volt a Tesco – teszi hozzá. – Úgy nyitott ki az áruház, hogy nem volt fölszerelve biztonsági kamerákkal, nem voltak ott biztonsági őrök. A dolgozók eltűrték, hogy bemenjen 40-50 ember, és kosarastul vigyék kifelé a cuccot. Miért nem telefonáltak a rendőrségnek? És amikor kitört a botrány, miért tudtak kutyás biztonsági őröket állítani, miért tudtak rendőrt hívni?

A sarkadi Tesco áruházról fotót is csak messziről készíthetünk. Az áruházlánc nevében nem nyilatkozhat helyi alkalmazott, csak Hackl Mónika, a Tesco kommunikációs igazgatója. Nagy valószínűséggel nem zárjuk be az áruházat, mert sokat javult a helyzet - mondja. A kommunikációs igazgató szerint nem az a megoldás, hogy a másutt jól működő létszámnak a három-négyszeresét kelljen a helyszínen biztosítani. Nem tapasztalták, hogy ez országos probléma lenne.

Hackl Mónika szerint a Tescónak nincs stratégiája arra az esetre, ha elszaporodnának a sarkadihoz hasonló esetek - de úgy véli, ha ez bekövetkeznék, az nem is kizárólag a Tesco problémája lenne.A nagyobb sarkadi áruházak közül a Tesco nyílt meg legkésőbb - 2007-ben. Helyi lakosok szerint a már működő Penny Markethez és CBA-hoz képest a Tesco árai drágának számítanak. Az áruház általában üres, pénztárost is alig látni. Az egyik helybeli úgy fogalmazott: ha öt-hat autó áll a Tesco parkolójában, akkor már biztosan akció van.

CBA Penny Hackl lop kisebbségi önrkományzat Tesco
Kapcsolódó cikkek