Közélet

Transparency International: Kell a főbíró Magyarországon

Főbíró kinevezését sürgeti a Transparency International (TI) Magyarország. Levélben fordult a parlamenti képviselőkhöz, melyben felhívta a figyelmüket arra, hogy a demokratikus intézményrendszer működőképességét veszélyeztetné, ha Magyarország továbbra is főbíró nélkül működne.

A demokratikus intézményrendszer egyik alappillére ugyanis az igazságszolgáltatás, ám paradox módon jelenleg ennek a hatalmi ágnak nincs felelős vezetője: a Legfelsőbb Bíróság elnöki széke 2008. június 26-a, Lomnici Zoltán mandátumának lejárta óta üres. Az Országgyűlés kétszer szavazott az új elnök jelöléséről, ám sikertelenül. Baka András, a strasbourgi emberi jogi bíróság korábbi magyar bírája májusban, Havasiné dr. Orbán Mária, a Győri Ítélőtábla elnöke decemberben nem kapta meg a szükséges kétharmados szavazattöbbséget.

A köztársasági elnök ismét Havasinét jelölte a posztra.A bíróságok működésével kapcsolatos hiányosságok nagyrészt az igazságszolgáltatás szervezeti felépítéséből adódnak, és szervezeti reformokkal orvosolhatók. A szervezeti rendszer megváltoztatása azonban felelős vezető nélkül lehetetlen - vélekedik a TI.

Fontos megelőzni, hogy a magyar igazságszolgáltatásról kedvezőtlen kép alakuljon ki az emberekben. A Gallup Intézet 2007 őszén végzett felmérése szerint a vesztegetéssel kapcsolatba került állampolgárok az esetek nyolc százalékában a vesztegetés „célpontjaként” a bíróságokat jelölte meg. A Global Integrity e héten megjelent a nemzetközi korrupciós helyzetet elemző vizsgálata szerint is Magyarországon a korrupció visszaszorításához elengedhetetlen az átláthatóbb, számonkérhetőbb igazságszolgáltatás.

A TI egy korábbi konferenciáján elhangzott: a korrupció a világ számos országában lehetetleníti el az igazságszolgáltatást. A bíróságokra a legnagyobb korrupciós veszélyek a kinevezések, az elszámoltathatóság, az átláthatóság és a munkafeltételek kapcsán jelentkeznek. Gyakori a megvesztegetés az ítélkezésben, a bírák üzleti és politikai befolyásolásnak egyaránt ki vannak téve. 

Hack Péter jogász ekkor egyebek közt elmondta: hiányoznak a bírói kinevezések menetének egyértelmű, világos szabályai, így eltérő a gyakorlat, van olyan bíróság, ahol ki sem írnak pályázatokat, másutt nincs is felvételi eljárás. A bírák kötelesek vagyonnyilatkozatot tenni, de ezeknek nincs semmiféle szerepük, hacsak az nem, hogy „irattárakat teremtenek".

Hack Sólyom Havasiné főbíró TI Baka Lomnici Transparency International Gallup ítélőtábla
Kapcsolódó cikkek