Közélet

A kínos kérdések napja volt a Zuschlag-ügyben

Kínos kérdéseket feszegetett a vádat képviselő Német Zsolt ügyész csütörtök délután a Zuschlag-perben, például honnan varázsolt elő 50 millió forintot károk visszafizetéséhez.

Német Zsolt egyebek között azt kérdezte, hogy igaz-e amit Zuschlag korábbi személyi titkára vallott. Nevezetesen az, hogy egy étteremben egyeztetett-e Gyurcsány Ferenc – akkor még sportminiszterként – Zuschlaggal a fiktív alapítványokról? Próbált-e Zuschlag bizalmas információkat szerezni az ellene nyomozó ügyészekről, és kezdeményezte-e, hogy vegyék el az ügyet a Kecskeméti Városi Ügyészségtől?

Honnan szerezte az 50 millió forintot, amit – miközben folyamatosan azt hangoztatja, hogy anyagilag ellehetetlenült – kárenyhítés címén kifizetett? Valóban látta-e Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke, a Zuschlag-per egyik védője, a bizalmas nyomozati iratokat? Kinek telefonált Zuschlag a cellájában talált mobilkészülékről?

Zuschlag János a kérdésekre nem adott választ a tárgyalóteremben. Az egykori szocialista politikus és tizenöt társa ellen indított büntetőperben a vádat képviselő Német Zsolt kecskeméti vezetőügyész-helyettes elsőként azt kérdezte meg Zuschlag Jánostól, hogy kik vettek részt az ISZM (Ifjú Szocialisták Mozgalma) részéről a pályázati döntéshozatalban, kik tudhattak arról az ISZM irodán, hogy fiktív szervezetek pályáztak írja helyszíni tudósításában a baon.hu.

Zuschlag nem tudta „nevesíteni”, hogy kik vehettek részt a fiktív egyesületek létrehozásában, az iratok ellenjegyzésében. Az ügyész által megnevezett névsor egy részét ugyanakkor jóváhagyta: emlékezete szerint ők lehettek azok, akik információkkal rendelkezhettek arról, hogy fiktív egyesületeket támogattak. „Mi az a „B”-kassza?” – tette fel ezt követően a kérdést Német Zsolt?

- Amikor egy magánszponzor zsebből zsebbe adott támogatást, akkor ez az összeg került az úgynevezett „B” kasszába – ismételte meg korábbi vallomását a politikus. Ebből a kasszából kaptak fizetést – természetesen adómentesen - egyes személyek az ISZM irodán. A pert a jövő héten folytatják

zuschlag-ügy MSZP zuschlag jános sikkasztás zuschlag-per fib
Kapcsolódó cikkek