Közélet

A rendőrség foglalni készül az Államkincstárban

A Magyar Államkincstár (MÁK) és az IO Számítástechnikai Kft. közötti jogvita miatt bírósági végrehajtó próbál meg lefoglalni bizonyos dokumentumokat a kincstárnál a héten a kft. tájékoztatása szerint; a MÁK annyit közölt az ügyről, hogy a bírósági eljárások folyamatban vannak.

Az origo.hu internetes portál erről szóló hírére a MÁK közölte: a Magyar Államkincstár mindenben a törvényeknek és a bíróság döntéseinek megfelelően járt el, és ez a továbbiakban is így lesz.

Kövér Hedvig, az IO Számítástechnikai Kft. ügyvezető igazgatója az MTI kérdésére azt mondta, hogy a bírósági végrehajtó március 11-én a Fővárosi Ítélőtábla előzetes intézkedésének megfelelően kíván dokumentumokat lefoglalni a kincstárnál. A jogvita valóban nem zárult le - magyarázta Kövér Hedvig -, de az előzetes intézkedés, amely bizonyos dokumentumok átadására kötelezi a MÁK-ot, jogerős. Olyan dokumentumokat követelnek a kincstártól, amelyekből kiderülhet, hogy átdolgozta-e bárki az IO kizárólagos továbbfejlesztési jogával védett szoftvereket.

A kincstár közleményében ismerteti: az IO Számítástechnikai Kft-vel 2002 áprilisában kötöttek megbízási szerződést az államkincstár tulajdonát képező, T''97 számlavezető rendszer üzemeltetésének szakmai támogatására. A kft. a szerződésben foglalt alapvető kötelezettségeknek nem tett eleget, megsértette a hatályos jogszabályokat és a szerződésben foglaltakat, ezért a kincstár 2007. februárjában felmondta a szerződést.

Hozzáteszik: ezt követően az IO Kft. a kincstárral szemben több bírósági eljárást indított, amelyek elbírálása jelenleg is folyamatban van. Hangsúlyozzák azt is, hogy a kincstár számlavezető rendszere zavartalanul működik, és ezt a jövőben is biztosítani fogják.

Kövér Hedvig elmondta: az IO Számítástechnikai Kft. azért indított pert a MÁK ellen, mert a kincstár által használt szoftver bizonyos elemeinek vagyoni joga a kft-t illeti, másrészt, mert az államkincstár 30 millió forinttal tartozik a számítástechnikai kft-nek.

A Magyar Államkincstár a felelős az állami költségvetés végrehajtása során a finanszírozásért, a pénzforgalomért és az elszámolásokért. A MÁK feladata ezen túlmenően a készpénz-, deficit- és államadósság menedzselése, valamint az állam által vállalt garanciák, és az általa nyújtott hitelek részletes nyilvántartása és kezelése.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek