Közélet

A válság miatt egyre vonzóbbak a köztisztviselői állások az USA-ban

Szakértők szerint rövid időn belül jelentőse növekedhet a most 2,8 millió közszolgálati munkavállalói réteg az Egyesült Államokban. A jelenség egyik oka, hogy a válság miatt az állami állások biztosabbnak látszanak, a másik, hogy Barack Obama személyesen bíztatta a polgárokat, lépjenek erre a pályára.

Jelenleg 2,8 millióan dolgoznak az amerikai államnak, de ez a szám hamarosan jelentősen megnövekedhet. "ugyanaz történik, mint negyvenegynéhány éve, amikor Kennedyt megválasztották. Akkor is új generáció lépett színre és hasonló izgatottság volt jellemző" – mondta a Reutersnek a közigazgatási állások elosztásáért felelős Federal Research Service elnöke. Ross Harris szerint honlapjukat kétszer annyi egyedi látogató tekinti meg, mint egy éve.

A gazdasági válság biztonságosabb alternatívának mutatja a közigazgatást, főleg, hogy az állam az elmúlt négy évbe folyamatosan emelte alkalmazottainak számát. Míg 2004-ben 79 ezren, addig 2007-ben már 99 ezren dolgoztak az amerikai államnak.

A kormányzati tájékoztatás szerint idén márciusban további 39 ezer állás keletkezett a szektorban, Barack Obama eddigi döntései és nyilatkozati pedig arra utalnak, hogy a tendencia folytatódik. Az elemzők szerint a következő évben újabb 100 ezer munkahely jöhet létre, az elnök pedig – elődjével ellentétben – maga is buzdított a közszolgálati állások betöltésére.

Obama közszolgálat közigazgatás válság amerikai Kennedy
Kapcsolódó cikkek