Közélet

Az LMP beelőzheti az SZDSZ-t?

Kihívók sora fenyegeti a hatévi koalíciós kormányzás örökségével és a liberális tematika elbizonytalanodásával birkózó SZDSZ-t. Ha párt a gazdasági válságra sem találja meg a saját üzeneteit, nem sok eséllyel indul az EP–választásokon – írja Gyulai Attila a Figyelőben.

A Political Capital Institute igazgatója szerint az SZDSZ meglévő és potenciális szavazótáborát három irányból éri kihívás. Az első lehetséges kihívó a volt koalíciós partner, pontosabban Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök saját pártja kommunikációjához képest is sokkal markánsabb megszólalásokkal jelenik meg a növekvő etnikai feszültségekkel kapcsolatos ügyekben.

Ez persze nem feltétlenül az SZDSZ szavazóinak szól, de a kormányfő fellépése elkerülhetetlenül összeér a volt koalíciós partner üzeneteivel, és annak a különbségnek a felszámolására irányul, amely az emberei jogi kérdésekben érzékeny SZDSZ és az ebből a szempontból elforduló MSZP között húzódott.

Kihívás továbbá az a konkurenciaharc, amely már jó néhány hónapja zajlik az SZDSZ és az MDF között a harmadik erő pozíciójáért az Országgyűlésben és azon kívül.Akármi lesz is a sorsa Bokros Lajos MDF-listavezetői jelölésének, az nyilvánvaló, hogy ennek a lépésnek is hatása lesz a két párt közötti versenyre.

A harmadik kihívás ma csekélynek tűnik ugyan, de ez nem jelenti, hogy elhanyagolható lenne. Bár a gazdaságpolitikát tekintve lényeges eltérések vannak az SZDSZ és a Lehet Más a Politika (LMP) között, az utóbbi szervezetnek a fiatal szavazókra gyakorolt potenciális hatása korántsem mellékes. Az emberi jogi liberalizmus terepén pedig az LMP valódi konkurencia lehet az SZDSZ számára. Ráadásul az altenativitásból mainstream szavazatszerző kommunikációs üzenetet formáló LMP a zöld politikai tematika mentén is szembekerülhet az SZDSZ érdekeivel, hiszen az utóbbi párt ezt az irányt Fodor Gábor korábbi környezetvédelmi minisztersége ellenére sem képes identitásában megjeleníteni.

LMP SZDSZ liberális zöld gyulai attila political capital
Kapcsolódó cikkek