Közélet

Debreczeni: Nem kétséges, miért kell az MDF-nek Bokros

Dávid Ibolya ismét előállt egy váratlan húzással, amire mindenki fölkapta a fejét, s ami azonnal vezető hírré vált a médiában – írja Debreczeni József a Népszabadságban.

A magyar közélet hiszterizált légkörében, ahol a pártok már csak a legprimitívebb, legdurvább üzenetekkel képesek átlépni a választók ingerküszöbét, ez önmagában is siker - egy a puszta megmaradásért küzdő kis párt esetében fél győzelem. (Feltéve persze, hogy nem kínos botrányról van szó, s ezúttal nem ez a helyzet).

A hír - Bokros felkérése az MDF európai parlamenti listájának vezetésére - heves reakciókat váltott ki. A többségben lévő (zömmel pártpolitikailag motivált és sokszor minősíthetetlen hangú) negatív vélekedések közös eleme: a jobboldali, a konzervatív, az antalli stb. MDF, illetve a balos, szoci, komcsi, neoliberális stb. Bokros – inkompatibilisek – írja Debreczeni József a Népszabadságban.

Ezekkel a részben igaz, másrészt leegyszerűsített, sőt hamis érvekkel nem volna nehéz vitatkozni; a párt vezető politikusai, illetve az MDF honlapján megjelent jó színvonalú publicisztikák ezt meg is teszik. (Kiemelkedik közülük Kajdi Józsefé, aki a nemzeti kerekasztalnál még az MSZMP tárgyalódelegációjában foglalt helyet; ám akit a szabad választások után az új kormányfő fölkért a Miniszterelnöki Hivatal vezetésére, s aki ott szolgálta végig az első ciklust, Antall jobbkezeként és bizalmasaként.

E puszta tény szimbolikus jelentéssel bír, s egyben az antalli örökségre vonatkozó minden felszínes érvet cáfol, Bokros vonatkozásában is. Antall jó személyes kapcsolatot ápolt Bokrossal, akitől én a saját fülemmel hallottam 2005 táján, hogy gazdaságpolitikai szempontból egyértelműen Antall volt a legfelelősebb kormányfő 1990-től napjainkig.) Ami a mai MDF-et illeti, nem kétséges, miért kell neki Bokros - mint egy falat kenyér. Mert nemcsak az önálló politikai létéért küzd, hanem sajnos ennek puszta előfeltételéért, azért, hogy egyáltalán komolyan vegyék.

lista MSZMP politikus mdf publicisztika Debreczeni európai parlamenti választás bokros
Kapcsolódó cikkek