Közélet

Gyurcsány "lemondó" beszéde: a hazaszeretet vezényelte

Gyurcsány Ferenc mai kongresszusi beszédében leszögezte: a válság kezeléséhez a mainál szélesebb politikai támogatásra van szükség. A távozó kormányfő elnézést kért a hibákért, de félti az országot a háborúskodástól.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az MSZP mai kongresszusán bejelentette: lemond kormányfői posztjáról és két hét múlva egy rendkívüli kongresszuson pártja új miniszterelnököt jelölhet. A bejelentést hétfőn a Parlamentben is megismétli.

A távozó kormányfő beszédében elmondta: azért érkezett, hogy bátorítsa a magyarokat, Magyarországot és önmagát. A magyar baloldal leszegett fejjel jár, bizonytalan a jövőjében, s bár van programja, a hitele sérült. Ezzel szemben, akiknek nincs programjuk, kormányozni akarnak - bár ez ijesztő.

Magyarország az elmúlt két évtizedben sikeres utat tett meg - mondta. Demokratikus parlamentarizmus van, az állampolgári és emberi jogok védelme kiterjedtebb mint valaha. Tagjai vagyunk a NATO-nak, szociális piacgazdaság működik. Ezek olyan eredmények, amelyekért érdemes küzdeni, még akkor is, ha önmagukban ezek senkit sem lelkesítenek, hiszen természetesnek vehetők - vélte a kormányfő.

Ezután Gyurcsány az elmúlt hét év sikereit ecsetelte.

Szerinte "az ország gazdasági teljesítménye nő, a keresetek 30, a nyugdíjak 40 százalékkal érnek többet, s az állások száma nem csökkent. A családi pótlék értéke megduplázódott.

Az elmúlt években a születések száma is növekedett. Elmondta, hogy a szocialista kormányzás óta negyedmillió új lakás épült, háromszorosára nőtt a mobiltelefonnal és ötszörösére az internettel rendelkező családok száma. Eredményként említi, hogy az autópályák az egész országot behálózzák, s ha így folytatják, jövőre, Európa kulturális fővárosába, Pécsre is el fog érni.

Hozzátette, hogy a patikaliberalizációnak köszönhetően, csökkentek a gyógyszerek árai is a vásárlóerőt tekintve. Említette azt is, hogy a vidék ugyancsak fejlődésnek indult.

Megerősödött a társadalombiztosítás, a nyugdíj és a gázártámogatás rendszere. Gyurcsány úgy látja, hogy ezeket az eredményeket elvenni, eldobni nem szabad, s ezt nem is hagyhatják."

"2009-ben a magyar baloldal mindennél nagyobb nehézségekkel fog szembenézni. Az elmúlt évek intézkedései csökkentették a szegénységet, növelték a családok biztonságát, így ezt a politikát nem lehet megkérdőjelezni. Nagyon fontos kérdés azonban a hitel. Az állam által felvett, és az emberek által igényelt is.

A pártelnök-miniszterelnök szólt arról is, hogy senki nem számolt azzal, hogy illúziót teremtettünk, amely félrevezette az embereket. Azt hitték ugyanis, hogy boldogulásuk záloga az állam költekezése, nem pedig a saját munkájuk. Mai nehézségeink egyik legkomolyabb eleme ez. 2006 óta próbálja Gyurcsány felébreszteni az embereket ebből az illúzióból, még akkor is, ha ez iszonytatóan keserű.

Persze, ha ez az álom, s a mögötte álló valóság csak gazdasági természetű volna, könnyebben lehetne írt találni, ám 1998 óta az ország szétszakadóban van. Ezt a jobboldal pártja generálja, aki nem legyőzni akarja a baloldalt, hanem megsemmisíteni, személyes büntetőhadjáratot folytatni minden személy ellen. Ezért akár verbális, vagy fizikai erőszakot is bevet, együttműködik a radikális erőkkel, támogatja a cigányság elleni atrocitásokat."

"A Magyar Szocialista Párt minden felróható hibája és gyengesége ellenére a tisztességes és jó oldalon áll. Helyesek az ösztönei és demokratikus meggyőződés vezeti. Patrióták, magyarok vagyunk, tiszteljük a parlamentarizmust - mondta. A "hatalom harminc ezüstjéért" nem adhatjuk el az országot. Hibáink ellenére sem lehet feladni. 2002 és 2006 között hibás gazdaságpolitkát folyattunk. Nem mentség, hogy a költekezést a Fidesz kezdte. Szándékaink jobbító jellegűek és eredményesek voltak, mert nagy árat fizettünk.
 
Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy a párt vezetése az elmúlt években jóformán nem változott. A fő felelősség a vezetőké. 2006-ban szükség volt a kiigazítás és a reform politikájának megkezdésére. Azonban, mint mondta, szavahihetősége sérült, hiszen nem volt végig őszinte.

Miközben megszerezte és megtartotta a párt támogatását, a választók támogatása egyre inkább csökkent. S bár helyesnek tartja, amit képvisel, az eredmények beszélnek. A választók a sikert alulértékelték, a kudarcot óriásként élték meg. Az emberek a ma nyűgeivel foglalkoznak, s nem értékelik a hosszútávú hatásokat, hiába volt ez a haza érdeke."

Gyurcsány szerint "a magyar baloldal két tűz közé szorult. A választók többsége ugyan egyetért a változások szükségességével, mégis elutasító, ha ez teherviseléssel jár. Ami érthető ugyan, de hosszú távon nem fenntartható. Válság közepén állunk ugyanis, amely elér minden közösséget, családot, munkahelyet. A válsággal szemben csak közös teherviseléssel lehet fellépni, s aki mást állít, az hazudik.

A közgazdászok számításai mögött azonban emberek napi gyötrődése van. A megegyezéstől, a kompromisszumtól nem szabadna elzárkózni. Itt nem is lehet külön győzni. Több reform és több szolidaritás kell.

Ragaszkodni kell az új gazdaságpolitikához, nem szabad visszatáncolni a korábban elkövetettekkel, főként, hogy a válság vélhetőleg még tovább szorítja vasöklét.

Tavaly januárban Gyurcsány azt mondta, hogy ha egy év alatt nem sikerül növelni a komány támogatását, akkor újra kell gondolni a helyzetet. Ergo, most lépni szükséges. A válság kezeléséhez a mainál szélesebb politikai támogatásra van szükség. Úgy látja, hogy az ellenzék viselkedésének, s támogatása hiányának Gyurcsány a záloga. Kérte, hogy bízza meg a pártelnökséget, a frakcióvezetőt és a választmány elnökét, hogy tegyenek javaslatot új kormány alakítására. Javasolta, hogy két hét múlva egy rendkívüli kongresszuson jelöljenek a szocialisták új miniszterelnököt.

Gyurcsány Ferenc megköszönte az eddigi sikerekhez adott támogatást, s elnézést kért a hibákért. Azonban félti az országot a háborúskodástól, amelyet nem a baloldal robbantott ki. Mindazonáltal szeretné vezetni a szocialista pártot, s továbbra is kiállni az országért a válság sodrásában. Gyurcsány Ferenc figyelmeztette a küldötteket: az MSZP-nek ismét meg kell rázni magát, nem szabad, hogy jövőre az ország acsarkodó, felelőtlen emberek kezébe kerülhessen. Ehhez azonban új politikai felállás kell, hogy Magyarország továbbra is szabad állam maradhasson.

Hangsúlyozta: a változás az indikátora annak, hogy Magyarország ne térjen le az útról, amelyen most halad, s ne szakadjon szét a társadalom. Tenni kell a dolgunkat a köztársaságért, az emberekért és a magyar baloldalért."   

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek