Közélet

Szilvásy: március 15-én vidéken erősödhet a radikálisok jelenléte

A szélsőséges erők fideszes támogatásának csökkenése nyugodt ünneplést eredményezhet március 15-én - mondta Szilvásy György, aki a Népszava szombati számában adott interjúban közölte: inkább a vidéki helyszíneken erősödhet majd a radikálisok jelenléte.

Szilvásy szerint nem csak a bátorítás, a társadalmi támogatás nincs mögöttük, de az anyagi támogatások is elapadni látszanak. "Azt remélem, hogy ez a március 15-e újra arról szól, hogyan ünnepelnek az emberek, semmint arról, hogyan akadályoznak vagy szüntetnek meg különböző atrocitásokat az illetékes szervezetek és hatóságok" - fogalmazott a politikus, aki szerint azért erre is készülni kell.

"A korábbi évekhez képest a Fidesz részéről nem látom azt a politikai támogatást, amit sokszor akár közvetlen formában is érzékeltettek a szélsőséges szervezetekkel. Nem egy esetben összecsapásokhoz is vezettek ezek a bátorítások" - fogalmazott a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter.

A politikus szerint ez a támogatás az utóbbi időben közvetetté, áttételessé vált, ebben az évben pedig talán már nem is veszélyezteti nemzeti ünnepeinket. A miniszter szerint a legnagyobb ellenzéki pártnál továbbra is megmaradt a kettős beszéd és a szélsőjobb megszólítása, hogy szavazóikat maguk mögött tudhassák, de ez már nem jelenti a nyílt utcai agresszió támogatását. Arra a kérdésre, hogy a támogatás hiánya érződik-e a szélsőségesek szervezkedésén, Szilvásy György azt válaszolva, "egyértelmű, hogy érzékelik a támogatás hiányát".

Mint mondta, úgy látja, hogy az ilyen kezdeményezések, főleg ami az agresszivitásra vonatkozik, elszigeteltebbé váltak, és inkább a vidéki helyszíneken erősödhet majd a radikálisok jelenléte. "Fönntartom azonban azt az állításomat, amit az első zavargások idején mondtam 2006-ban: úgy tűnik, Magyarországon mindig van néhány száz ember, aki csak azért megy ki az utcára, hogy balhézzon" fogalmazott, majd hozzátette: nem mindegy, hogy van-e biztatásuk vagy sem.

március 15 radikálisok Szilvásy György Fidesz
Kapcsolódó cikkek