Közélet

Közvéleménykutatás ilyen alacsony MSZP népszerűséget még nem mért

A Magyar Szocialista Párt támogatottsága mindössze 10 százalékon áll a teljes lakosság körében, amelynél alacsonyabbat eddig közvéleménykutatás nem mért.

A Magyar Szocialista Párt támogatottságát láthatóan megviselte Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki, majd pártelnöki posztról való távozása, illetve a kongresszust követő egy-két hét lázas utódkeresése: a párt mindössze 10 százalékon áll a teljes lakosság körében, amelynél eddig alacsonyabbat közvéleménykutatás még nem mért. A Progresszív Intézet legfrissebb közvéleménykutatásának – melynek elkészítésével a Publicus Intézetet bízta meg – másik fő tanulsága, hogy ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, minden bizonnyal kétpárti parlament alakulna a Fidesz és az MSZP részvételével, a kis pártok nem kerülnének be az országgyűlésbe, azonban az Európai Parlamentbe az MDF bekerülne - írja a Magyar Nemzet.

A kutatás két szempontból is figyelemreméltó: egyrészt 2500 fő megkérdezésével készült, amely különösen nagy mintának számít, másrészt az adatfelvételt már Gyurcsány lemondása után, március 23-án kezdte meg – szemben az eddig nyilvánosságra hozott adatokkal, amelyek a nagy vihart kavart lépés, az MSZP március 21-i kongresszusa előtt készültek. Így ez a fordulat már tükröződik a pártok támogatottságában.

A Magyar Szocialista Párt támogatottságát láthatóan megviselte Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki, majd pártelnöki posztról való távozása, illetve a kongresszust követő egy-két hét lázas utódkeresése: a párt mindössze 10 százalékon áll a teljes lakosság körében, amelynél eddig alacsonyabbat közvéleménykutatás még nem mért. A Progresszív Intézet legfrissebb közvéleménykutatásának – melynek elkészítésével a Publicus Intézetet bízta meg – másik fő tanulsága, hogy ha most vasárnap lennének az országgyűlési választások, minden bizonnyal kétpárti parlament alakulna a Fidesz és az MSZP részvételével, a kis pártok nem kerülnének be az országgyűlésbe, azonban az Európai Parlamentbe az MDF bekerülne.

Az is látszik, hogy a Fidesz EP-szavazói valamivel eltökéltebbek, mint a szocialista szavazók: előbbiek 92 százaléka ígéri részvételét a szavazáson, az MSZP szavazóinak pedig 82 százaléka kíván voksolni.
A teljes lakosság körében az MSZP támogatottsága jelenleg mindössze 10 százalék, ami a valaha mért legalacsonyabb érték. A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség ugyanebben a körben 30 százalékon áll. A kispártok támogatottsága az összes megkérdezett körében 2 százalék alatt van: az SZDSZ és a Jobbik 1 százalék, az MDF pedig 2 százalékot érne el most vasárnap.

Progresszív Intézet kutatás közvélemény
Kapcsolódó cikkek