Közélet

"Nem fog tovább mélyülni a krízis" - A tőzsdeelnök szerint

Csoda, hogy hat évtizede szinte folyamatosan nő a globális gazdaság, és az igazán nagy háborúkat is sikerült elkerülni – mondta a HVG-nek Patai Mihály, a Budapesti Értéktőzsde elnöke.

Patai szerint válság idején nem lehet sokat várni az állami beavatkozástól, 1933-ban is a gazdaság javította meg magát. Rossz szokásnak tartja, hogy a közélet szereplői egyre ritkábban beszélnek közvetlenül egymással, és túl nagy teret kap az üzengetés a médiában. „Ha bajom lenne a monetáris politika valamely részletével, azt Simor Andrásnak mondanám el. Nyilvánosan viszont elvből nem mondok soha véleményt, sem az aktuális jegybankelnökről, sem a monetáris tanácsról” – mondta.

A tőzsdeelnök szerint amikor egy időre vissza kell fognunk a fogyasztást, az könnyebben megy azoknak, akik hajlandók visszaemlékezni a nem is olyan távoli múltra. „Agronómus édesapámnak köszönhetően aránylag kivételezett családban nőttem fel, de gyerekként így is évente csak egyszer, karácsonykor láttam narancsot. Ma, aki dolgozik, naponta facsarhat narancsot a gyerekeinek, éppen a globális gazdasági fejlődésnek köszönhetően”

Patai a lapnak elmondta: a pénzügyi szektorban már mutatkoznak a trendváltozás első jegyei, javul a bankok likviditása, és a tőzsdeindexek is szép lassan elindultak fölfelé. „Visszaesések, hullámzások persze még lesznek, de szerintem ez már trendforduló, nem fog tovább mélyülni a krízis” – tette hozzá.

patai tőzsde trendforduló válság recesszió
Kapcsolódó cikkek