Közélet

Kíméletesebb halál évente közel 5 milliárd állatnak

Az Európai Parlament (EP) szigorítaná az állatok levágásakor alkalmazandó előírásokat, hogy a lehető legjobban mérsékeljék az állatok szenvedését. A vallásszabadságra hivatkozva ugyanakkor kivennék a szabályozásból a rituális állatvágásokat.

Az EP szerdán megszavazta az állatok kíméletes levágását előíró új jogszabály-tervezetet, amely egy 1993-as irányelvet vált fel.
 
Az EU-ban évente közel 360 millió sertést, szarvasmarhát, juhot és kecskét, valamint több mint 4 milliárd baromfit ölnek le. Emellett az európai szőrmeiparban 25 millió állatot, míg a keltetőkben 330 millió naposcsibét pusztítanak el. A járványos betegségek veszélyének elkerülése érdekében szintén több millió állatot vágnak le évente.
 
Az EP által elfogadott módosítások elsősorban a szabályok tisztázását, az állatok hatékonyabb védelmét, a túlszabályozás elkerülését szolgálják, valamint azt, hogy az importált termékek is megfeleljenek az EU előírásainak. Az elfogadott szöveg szerint az állatok szükségtelen szenvedésének minden formáját el kell kerülni.


 
A jogszabály előírná, hogy az állatokat csak azonnali halált okozó módon, vagy pedig kábítás után lehessen megölni. A kábítás után azonnal meg kell kezdeni az állat kivéreztetését, hogy már ne nyerhesse vissza öntudatát. Az irányelv a vallásszabadságra hivatkozva kivételt tenne azonban a rituális vágásokkal.
 
Az EU fejlett állatvédelmi rendszere magasabb előállítási költségeket is jelent az ennél megengedőbb országok termeléséhez képest, ez pedig a piac torzulásához vezethet. A képviselők ezért arra kérik az Európai Bizottságot, biztosítsa, hogy a behozott termékek is feleljenek meg az uniós követelményeknek.
 
Az EP 2013 elejéig a mobil vágóhidakra vonatkozó jogszabálytervezetet vár a Bizottságtól.

szőrmeipar vágóhíd Európai Parlament állattenyésztés húsipar
Kapcsolódó cikkek