Közélet

A Jobbik a romák és a homoszexuálisok ellen uszít és antiszemita - Osztrák lapvélemény

"Barna gátszakadásról" ír a Profil című osztrák hetilap vasárnap megjelent számában a magyarországi belpolitikai helyzetet elemezve. A Jobbikról azt írta, hogy a romák és a homoszexuálisok ellen uszít, és antiszemita üzenetekkel operál, a Fideszről pedig, hogy vezetője, Orbán Viktor a szocialista pártot "elszámoltatással" fenyegeti, és kormányra kerülése esetén "tekintélyelvű elnöki rendszert" akar bevezetni.

Sok európai uniós országban számottevően megerősödtek modernizációellenes, idegengyűlölő és "barna" pártok, Magyarországon azonban a jobboldali populisták és a szélsőjobboldal együttesen a szavazatok több mint hetven százalékát kapták. Gyakran elhangzott már a figyelmeztetés populista vagy fasisztoid pártok előretörésekor, hogy az adott országban felülkerekedik a fasizmus - idézi a lapot a Népszabaság.

Magyarország azonban, ahol az elmúlt években a tekintélyelvű magatartás és a romákkal szembeni agresszív előítéletek mélyen gyökeret vertek a társadalomban, valóban erre az útra léphetett - állt a cikkben. Azok a pártok, amelyek ellensúlyozni tudnák ezt a folyamatot, demoralizálódtak - írta a szerző, Gregor Mayer.

A jelenleg egyedül kormányon lévő Magyar Szocialista Párt 17,4 százalékos eredményével kudarcot vallott, korábbi koalíciós partnerét, a Szabad Demokraták Szövetségét az a veszély fenyegeti, hogy megszűnik önálló politikai szereplő lenni.

A Magyar Gárda harcias, fenyegető felvonulásokat rendez romák lakta településeken - állt a cikkben. A Jobbik és a Gárda a "cigánybűnözés" elleni hathatós fellépés ígéretével mindenekelőtt olyan, szegényebb szavazókat tudott mozgósítani, akik nyomorúságra jutott és szociálisan elhanyagolt romák közvetlen közelében élnek.

cigánybűnözés Jobbik Gregor Mayer fasiszta
Kapcsolódó cikkek