Közélet

Az emberarcú liberalizmus csődöt mondott! Stumpf: kijózanító erejű az EP választás

Kijózanító erejű az európai parlamenti (EP) választás, az emberarcú liberalizmus csődöt mondott. Az előbbi értékelés Stumpf Istvántól, az utóbbi Tamás Páltól származik. A volt kancelláriaminiszter és a szociológiai intézet igazgatója a Politikatörténeti Intézet fórumán mondott véleményt az EP-választásról és lehetséges következményeiről.

Stumpf szerint az a legnagyobb kérdés, fenntartható-e a kormányzás, mivel a kabinetet támogató politikai erők súlyos, illetve katasztrófális vereséget szenvedtek. És bár a kormány a válságkezelés legfontosabb tennivalóit elvégezte, az MSZP-től a nehéz helyzetben lévő társadalmi rétegek elfordultak, így megtörténhet, hogy jövőre a szocialistáknak a 10 százalékon felüli reprezentációért kell küzdeniük. A Századvég Alapítvány elnöke úgy látja, az SZDSZ az összeomlás szélére jutott, ráadásul a Lehet Más a Politika felbukkanásával új párt jelent meg a liberális mezőben.

Tamás Pál, az MTA Szociológia Kutatóintézetének igazgatója úgy vélekedett, az emberarcú liberalizmust hirdető kormánypolitika kudarcot vallott. Az MSZP-től elfordultak az olyan rétegek, mint az állami alkalmazott értelmiség, továbbá a feltörekvő társadalmi csoportok.

A Fidesszel kapcsolatban kétféleképpen vélekedtek a szakemberek. Stumpf véleménye szerint ma Magyarországon a legnagyobb ellenzéki párt az egyetlen kormányképes politikai erő. Ha stabilizálni tudja szavazóbázisát, megerősödik a kormányzóképesség, de a szimbolikus politizálást a szakpolitikai racionalizmusnak kell majd felváltania. Tamás Pál szerint a Fidesz számára azzal nyílt meg a politikai terep, hogy az MSZP a "majdnem politikai öngyilkosság" állapotába jutott. A szociológus hozzátette, ehhez a Fidesznek különösebben nem is kellett tennie semmit.

A Jobbik térnyerése Stumpf elemzése alapján az MSZP és az SZDSZ felelőssége. A volt miniszter azt is mondta, a Jobbik nem jelent akkora veszélyt, mint amilyennek a publicisztikákban írják. Tamás Pál most azt tartja fontos teendőnek, hogy az MSZP és a Fidesz valahogyan kezelje a Jobbikot az EP-választás után kialakult helyzetben.

Stumpf EP választás MTA Tamás Pál
Kapcsolódó cikkek