Közélet

Dávid Ibolya Csányit akarta megzsarolni? - Az egész történet a Legfőbb Ügyész tolmácsolásában

Dávid Ibolya Somogyi Zoltán és Herényi Károly előtt a lakásán játszotta le azt a hangfelvételt, amely alapján az ügyészség a politikus mentelmi jogának felfüggesztését kéri – áll Kovács Tamás Legfőbb Ügyész levelében.

A Magyar Nemzet az MTI-től úgy értesült: a levél szerint Dávid személyesen fölkereste Csányi Sándort, s kilátásba helyezte a felvétel nyilvánosságra hozatalát.

A legfőbb ügyész levele szerint a hangfelvétel szeptember 10-én CD-re másolva Dávid Ibolyához került, aki a lakásán lejátszotta a felvételt politikai tanácsadója, Somogyi Zoltán és Herényi Károly előtt. Herényi és Dávid ekkor megállapodtak, hogy a pártelnök felkeresi Csányit, Herényi pedig Almássy tanácsadójának a tudomására hozza, hogy a rendelkezésükre áll a hanganyag.

Herényi Károly szeptember 12-én találkozott Tombor Andrással, és átadta neki a beszélgetés szó szerinti leiratát, majd egy másik iratot. Utóbbi lényege az volt, hogy Almássy aznap délig hozhat döntést arról, hogy a párt 13 órás rendkívüli sajtótájékoztatóján lemond parlamenti mandátumáról, MDF-tagságáról és nyilvánosan bocsánatot kér, amiért „megengedhetetlen eszközökkel kampányolt”, vagy az MDF meg nem nevezett politikusa megjelenik a sajtótájékoztatón a hanganyaggal.

A folytatásért lapozzon!

Tombor András nemet mondott Herényinek, a tanácsadó szerint ők nem jártak el jogellenesen. A levélben az áll: Dávid Ibolya ugyanezen a napon felkereste Csányi Sándort, aki elismerte, hogy volt ilyen beszélgetés. A politikus előtt Csányi kihangosítón keresztül felhívta Tóth Jánost, és azt kérdezte tőle, gyűjtöttek-e adatot Dávidra. Tóth nemmel válaszolt, de elmondta: Horváth József, a cég vezetője találkozott Almássy Kornéllal, aki kizárólag azt kérte, hogy a lakását és a telefonkészülékét technikai eszközökkel vizsgálják át.

Dávid ekkor azt mondta: nyilvánosságra hozza a felvételt, ha Almássy nem lép vissza az elnökjelöltségtől, nem mond le az alelnöki posztról és nem lép ki az MDF-ből. Az ügyészek szerint a pártelnök arra kérte Csányit, hogy „ezt ő intézze el”.

Csányi ekkor azt mondta Dávidnak, hogy őt nem lehet zsarolni, Almássy nem tett semmit, ez a módszer nem elfogadható, de az üzenetet átadta Almássynak. Almássy Kornél nemet mondott, erre a pártelnök közölte, hogy akkor nyilvánosságra hozza a felvételt.

Somogyi herényi Dávid Ibolya Csányi tábor Giró-Szász
Kapcsolódó cikkek