Közélet

Lomnici: nem fúrtam Bakát sem az MSZP-nél, sem a Fideszben

A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnöke lapunknak cáfolta azt a sajtóértesülést, mely szerint arról győzködte volna a szocialista és fideszes képviselőket, hogy nem áll érdekükben Baka András főbírává választása.

Sem szocialista, sem fideszes képviselőket nem kerestem fel, és nem győzködtem, hogy nemmel szavazzanak Baka András főbírává választása ellen” – nyilatkozta lapunknak Lomnici Zoltán. A Legfelsőbb Bíróság (LB) korábbi elnökéről ugyanis az Index tegnap azt állította, hogy az MSZP-sek előtt jobboldalinak állította be Sólyom László jelöltjét, míg a fideszes képviselőknek azt mondta, hogy a támogatás fejében Bakáék alkut kötöttek a szocialistákkal. A legnagyobb ellenzéki párt politikusainak azt is felvázolta, hogy Baka megválasztása esetén Zanathy János nevezi ki helyettesének, aki a kormányerők elkötelezettje.

Az Indexnek névtelenül nyilatkozó politikusok azt mondták, hogy az egykori főbíró az utolsó pillanatig – igaz sokkal kisebb intenzitással, mint egy éve – próbálta meggyőzni a kétoldal politikusait, hogy nem áll érdekükben Baka megszavazása. „Semmi okom nem volt arra, hogy Baka megválasztása ellen agitálva felhívjak képviselőket, mivel korábban már háromszor is bejelentettem, hogy nem aspirálok az elnöki posztra” – mondta lapunknak Lomnici, aki hajlandó bemutatni bárkinek telefonos híváslistáját. Jogi lépéseket fontolgat az Index ellen, és cáfolta, hogy a hírportál kereste volna az ügyben.

Az LB korábbi vezetője arra emlékeztetett hogy még elnökként 2008. áprilisában és májusában bejelentette, hogy nem pályázik a főbírói posztra, miután kiszivárogtatták, hogy az államfő nem jelöli őt erre a posztra. Ezt a közlését 2008 decemberében, majd év április elején is megismételte. „A jogszabályok egyébként nem tiltják, hogy aspiráljak a főbírói posztra, de ezt én nem tettem meg” – hangoztatta Lomnici. Az ex-főbíró azt is cáfolta, hogy az elmúlt egy évben, míg nem volt betöltve az LB vezetői posztja, ő irányította volna a testületet. A vezetést ugyanis egykori helyettese Kaposvári Bertalan, majd nyugdíjazása után, Kozma György, a közigazgatási kollégium vezetője látta el.

A köztársasági elnök és közöttem nem volt személyes vita de én azt vallom, hogy a közjogi méltóságok ne marják egymást” – mondta Lomnici. Nem volt hajlandó kommentálni az államfő megjegyzését sem, amikor Baka megválasztásakor azt közölte, hogy „véget ért a Lomnici-korszak”. Sólyom László emlékei szerint már bemutatkozó látogatásán is bírálta őt beszédében, s feszültséget okozott kettejük között a gyűlöletbeszéddel kapcsolatos beadványa is. Az államfő Baka első jelölésekor is kifejezte, hogy komoly változásokat akar az igazságszolgáltatásban.

Baka – harmadszori jelölése után – megválasztáskor a Parlamentben nem hívták meg Lomnicit arra a fogadásra, ahol az igazságszolgáltatás szinte valamennyi jelentős képviselője koccinthatott az új főbíróval. Lomnicinek az értésére adták az ajtó előtt, hogy nem kívánatos vendég.

Az egykori főbíró azt közölte, hogy Baka Andrással nincs rossz viszonyban, még főbíróként többször is meghívta, gratulál megválasztásához, és mindenben támogatja. Az LB korábbi elnökét azért is bírálták, hogy „túl sokat reprezentál” munka helyett. „Annyit reprezentáltam, amennyit tisztségem indokolt” – reagált erre Lomnici. Az ex-főbíró azt mondta, hogy kötelességének érezte, hogy több ''56-os, és holokauszt megemlékezésre elmenjen. Munkájáról annyit mondott, hogy az LB vezetése alatt ledolgozta ügyhátralékát, a bíróságokon pedig 25 százalékkal csökkent az ügyek száma.

Az Index írása kapcsán az Ideális Bírósági Igazgatásért Közhasznú Egyesület (IBIKE) arra hívta fel Lomnicit, hogy tisztázza a nyilvánosság előtt az LB elnökválasztásában betöltött szerepét. „Amennyiben az állítások igaznak bizonyulnak, az az egész magyar igazságszolgáltatás számára olyan súlyos következményekkel bír, hogy személye a bírói kar számára tehertételt jelent” – közölte a szervezet.

Répássy Róbert, az országgyűlés alkotmányügyi bizottságában Baka június 15-i meghallgatásán azt mondta, hogy több képviselőt is megkeresett egy legfelsőbb bírósági bíró. A volt bírósági vezető azt közölte, hogy a szocialisták egy évvel ezelőtti elutasító álláspontjukat azért változtatták meg Baka Andrással kapcsolatban, mert helyettesének választ egy olyan személyt, aki már korábban is pályázott az LB elnöki posztjára.

A Fidesz egyébként Baka kapcsán korábban azt sérelmezte, szerepe lehetett abban, hogy a strasbourgi emberjogi bíróság felmentette a tűzparancsot kiadó Korbely Jánost az 1956-os tatai sortűz ügyében, melynek három halálos áldozata volt. Baka szerint ugyanis Korbelyt nem lehetett elítélni az ügyben, az LB azonban februárban végül helyt adott a magyar bíróság elmarasztalásának, mely öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a nyugdíjas alezredest.

Sólyom IBIKE MSZP Baka Ideális Bírósági Igazgatásért Közhasznú Egyesület Lomnici lb legfelsőbb bíróság Fidesz
Kapcsolódó cikkek