Közélet

Miért ne hagyjuk bekapcsolva a tévét a babák közelében?

Egy friss felmérés szerint azok a csecsemők, akik bekapcsolt televízió közelében tartózkodnak, kevesebb szót hallanak meg a felnőttek beszélgetéséből és maguk is kevesebbet kommunikálnak.

Kétség sem fér hozzá, hogy a kisbabáknak emberi hangra és beszédre van szükségük a fejlődéshez – nyilatkozta a NewScientistnek Dimitri Christakis, a Seattle-i Washington Egyetem kutatója. A szakértő szerint ugyan egyelőre nem bizonyított, hogy a televízió árt a csecsemőknek, de az erre utaló adatok mennyisége növekszik.

Christakis és csapata 329 kettő és negyvennyolc hónapos kos közötti babát látott el egy speciális eszközzel, amely a nap 24 órájában rögzítette a környezeti zajokat. Ezután egy 82 százalékos pontossággal működő számítógépes program szelektálta a hangokat, eldöntve, hogy azok a környezetben lévő felnőttektől, a televíziótól vagy a babától származnak-e.

Az elemzés szerint a babák minden, a televízió előtt töltött órával 770-nel kevesebb, a felnőttek által kimondott szót hallanak meg, mint a tévémentes környezetben tartózkodók, ez átlag 7 százalékos mínusz. Emellett ezek a babák kevesebbet is gügyögnek, mint a televíziónak nem kitett társaik. Christakis szerint a felfedezés nagy jelentőségű, tekintve, hogy az amerikai családok 30 százaléka folyamatosan bekapcsolva hagyja a televíziót.

gügyög baba kutatás beszéd felmérés televízió csecsemő tévé
Kapcsolódó cikkek