Közélet

Per egymilliárdért - Kezdődik az Egy-Másért ügy

919 millió forint tűnt el az Egy-Másért Alapítványtól, ahol aktív nemzetbiztonsági tisztek is tagok voltak

Földesi-Szabó Lászlót, az Egymásért, Egy-Másért Alapítvány vezetőjét a vámnyomozók előbb milliárdos csempészettel, áfacsalással, később több száz milliós sikkasztással gyanúsították meg, ő a kezdetektől tagadja a vádakat.

A Fővárosi Főügyészség szerint Földesi-Szabó és Pongó Sándor, az alapítvány fő támogatójának számító Herba Hungary Kereskedelmi Zrt. vezérigazgatója dolgozták ki a szisztémát, amelynek keretében 2005 júniusa és 2006. december 20. közt a Herba adó- és vámfizetés nélkül 8,3 tonna élelmiszert hozott forgalomba - írta hétfőn a Népszabadság.

Az "adományárukat" ténylegesen a Herba-csoport cégei vették meg, majd - miután elhelyezték a Palotai Vámügynök Szolgáltató Kft. raktárában - papíron eladták a Hors Tradingnak, illetve később a Bellevue Assets AG-nak. Ezek a cégek nem fizettek az áruért, amit átengedtek az alapítványnak, amely azt vám- és adómentesen vámkezeltette, majd bizományosi értékesítésre átadta a Herbának.

A Fővárosi Főügyészség több mint 900 millió forint elsikkasztásával is vádolja Földesi-Szabót. Az alapítvány 2004-es alapításától kezdve mintegy 811 millió forintot kapott magán- és jogi személyektől, de ebből csak 171 milliót költött adományokra. A támogatások jelentős részét is olyan személyeknek, szervezeteknek ítélték oda, amelyek kapcsolatban álltak a kuratórium tagjaival.

A vádhatóság szerint Földesi-Szabó 2004 decembere és 2007 februárja között 31 alkalommal összesen egymilliárd 53 millió forintot és 62 200 eurót vett fel. A pénz az adományokból származott, valamint valószínűleg a Herba-csoporttól. Az alapítvány házi pénztárában csak 17 millió forintot találtak. Több mint 919 millió forint sorsa ismeretlen.

Földesi-Szabó Lászlót egy héttel az után vette őrizetbe a vám- és pénzügyőrség bűnügyi szolgálata, hogy az általa elnökölt alapítvány Törökországból hazahozta Mehmet Karcsit.

mehmet karcsika sikkasztás egy-másért alapítvány vámügy csempészet
Kapcsolódó cikkek