Közélet

Újhelyi nem emlékszik, de Zuschlag intézte a pénzügyeket

"Nem tudom." "Nem emlékszem." Ezek a fordulatok hangzottak el tegnap a legtöbbször a Zuschlag-per újabb tárgyalási napján Kecskeméten, ahol Ujhelyi Istvánt, a Fibisz egykori elnökét, az MSZP mostani alelnökét hallgatta ki tanúként a megyei bíróság.

Nem tudott a Fiatal Baloldal - Ifjú Szocialisták (Fibisz) egykori vezetője arról, hogy a politikai szervezetet fiktív egyesületek és alapítványok pénzelték, az általuk elnyert, nagyrészt állami támogatásokból.

A Zuschlag János és társai ellen bűnszervezetben elkövetett csalás és más bűncselekmények miatt folyó perben a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon tegnap tanúként kihallgatott Ujhelyi István MSZP-alelnök egyebek mellett azt mondta: civil társadalmi szervezetekkel közös programokat valóban szerveztek, ám a Zuschlag János által működtetett finanszírozási modellről fogalma sem volt – írja a Népszabadság.

A korábbi tárgyalásokon több tanú is azt mondta, hogy Ujhelyinek tudnia kellett a pénzszerzési akciókról, hiszen erről még a Fibisz elnökségében is viták folytak.

Az egyik vidéki ifjú szocialista azt vallotta, Ujhelyi jelezte neki, hogy az ő megyéjében is van egy szervezet, az Y Generáció Egyesület, amelyik segíthet a finanszírozási problémák megoldásában. Fodor Endre tanácsvezető bíró tényként közölte, hogy a módszer - vagyis az, hogy a civil szervezetek a pályázati úton nyert támogatásaikat mozgalmi célokra fordítják - köztudott volt.

Ujhelyi ezt tagadta. Szerinte az elnökségen belül folytak éles politikai viták, ám finanszírozási kérdésekről nem esett szó. Ujhelyi közölte azt is, hogy az akkor alelnöki posztot betöltő Zuschlag János politikai hátországépítő törekvései, sajátos vezetési módszerei, s az emiatt kipattant veszekedések is rendre napirendre kerültek.

A szervezet operatív működtetése az alelnök feladata volt - hangoztatta többször is Ujhelyi. Tehát ő intézte a napi feladatokat, így a pénzügyek is a hatáskörébe tartoztak. Ujhelyi 2002 és 2004 között állt a Fibisz élén.

elnökség MSZP tárgyalás Zuschlag Fibisz alapítvány Újhelyi
Kapcsolódó cikkek