Közélet

Tátrainak mennie kell - senki sem állt mellé

Távozik a nemzeti vagyonkezelő éléről Tátrai Miklós, erősítették meg az erről szóló sajtóhíreket. Az MNV-t az utóbbi időkben több támadás is érte.

Megpecsételte Tátrai Miklós sorsát, hogy a szocialisták egyértelművé tették: nem támogatják a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) vezérigazgatóját. Azt még nem tudni, hogy Tátrai mikor távozik, és azt sem, hogy ki lesz az utódja. Az MSZP frakcióvezetéséből származó megbízható értesüléseink szerint Tátrai maradása mellett érdemben senki sem érvelt.

Azt nem sikerült megerősíteni, hogy a kormányfővel személyesen is egyeztetett-e a frakció, vagy erre csak a napokban kerül sor. Több hírforrás szerint kedd délelőtt Bajnai Gordon tárgyalt Tátraival menesztéséről.

Nem cáfolta a vezérigazgató menesztésének tényét az MNV sem. „Nem kaptunk még hivatalos értesítést a Pénzügyminisztériumtól, de az már Tátrai Miklós személyes ügye, hogy mikor és hogyan nyilatkozik a témáról” – mondta kérdésünkre Száraz Gábor, az MNV szóvivője.

Erre a hivatalos munkáltatói értesítésre minden bizonnyal már nem kell sokat várni, hiszen már korábban lehetett tudni, hogy Oszkó Péter pénzügyminiszter minél előbb megválna az MNV-vezértől, mert az nem mutatkozott elég együttműködőnek.

A végső lépéstől állítólag csak Tátrai válságidőkben kommunikálhatatlanul magas, 75–80 millió forintra taksált lelépti díja, illetve az utód megtalálásának nehézsége tartotta vissza.

Lapértesülések két lehetséges utódot is megneveztek: Kovácsné Egedi Évát, aki jelenleg a Pénzügyminisztérium (PM) vagyongazdálkodási főosztályvezetője és Bodnár Teréziát, aki korábban az MNV ingatlanvagyonért felelős vezérigazgató-helyettese volt.

Bár hivatalos állásfoglalás a kormány részéről eddig nem született, de a távozás egyik lehetséges okának tartják, hogy Tátrai nem adott tájékoztatást a kormány számára az állami vezetők prémiumának felajánlásáról a krízisalap javára. A vagyonkezelő szóba került a keddi kormányszóvivői tájékoztatón is.

„A Pénzügyminisztérium vizsgálja, hogy jól működik-e az MNV, kell-e változtatni a szervezet működésén” – mondta Szollár Domokos. A kormányszóvivő semmi különöset nem látott abban, ha egy pénzügyminiszter a hozzá tartozó intézményeket, szervezeteket időről időre áttekinti, megvizsgálja, hogy minden rendben működik-e. „Ez olyan, mint amikor az ember otthon a lakásában leveszi a könyveket a polcról, lefújja a port, aztán visszarakja, vagy valamit csinál vele” – fogalmazott Szollár.

A Veres János bizalmasai közé sorolt Tátrai Miklós pozícióját az utóbbi időben számos botrány ingatta meg. A legfrissebb az volt, hogy a múlt héten az ügyészség nyomozást rendelt el a vagyonkezelő 2008-as működésének ügyében a számviteli rend megsértésének gyanújával. A kifogásolt ügyletek között tartják számon a Bábolnához köthető földek értékesítését, a lóversenytendert, a sukorói kaszinóberuházást, az erdőtársaságok holdingba szervezését, és a vízközművekhez kapcsolódó privatizációkat is.

Gyorsan felívelő karrier

Tátrai Miklós is azok közé tartozik, akik a 2002-es választási győzelem után villámkarriert csináltak. Azonnal a miniszterelnöki kabinetiroda főosztályvezetőjévé lépett elő, majd rövid PM-es kitérő után 2006-ig a környezetvédelmi minisztérium helyettes államtitkáraként a legnagyobb uniós támogatást kapó beruházások pénzcsapjait felügyelhette.

Bajnai MNV Oszkó Tátrai
Kapcsolódó cikkek