Közélet

Tilos az esernyő, kötelező az italkóstolás a melegtüntetés ellenzőinek

Szigorú biztonsági intézkedések mellett rendezik a melegfelvonulást szeptember 5-én. A rendőrség az Andrássy utat és a környező utcákat is lezárja, a menet résztvevői semmilyen támadásra alkalmas tárgyat nem vihetnek magukkal.

A tavalyinál sokkal szigorúbb biztonsági intézkedések mellett tartják az idei Meleg Méltóság Menetét szeptember 5-én - közölték a szervező Szivárvány Misszió Alapítvány munkatársai. Steigler Sándor elmondta, hogy a gyülekező egy órakor lesz az 56-osok terén, ahonnan kettőkor indul a menet az Erzsébet térre. Hozzátette: a BRFK ígérete szerint a felvonulók "maximális védelmet kapnak". Ahogy tavaly, idén is lezárják az Andrássy utat, de ezúttal a környező utcákat is. Így az ellentüntetők dobótávolságon kívül lesznek, és remélhetőleg nem tudnak kárt tenni a felvonulókban – olvasható a Népszabadságban.

Emlékeztetőül: tavaly több száz radikális ellentüntető támadt a felvonulókra, 23 civil és 12 rendőr megsérült. Idén a rendőrség nemcsak a felvonulást, hanem a melegfesztiválhoz kötődő valamennyi helyszínt, a filmvetítések, beszélgetések és partik környékét is kiemelt védelemben részesíti. A szervezők lapunknak elmondták, hogy a menet résztvevői most szigorú ellenőrzésre számíthatnak a beléptetéskor: semmilyen támadásra alkalmas tárgyat nem lehet bevinni.

Ha valaki zászlót szeretne hozni, csak rúd nélkül teheti meg, esernyőt pedig szintén nem hozhatnak magukkal - tette hozzá Steigler Sándor. Italt csak műanyag palackban vihetnek magukkal a résztvevők, s azt is csak akkor, ha a szervezők előtt megkóstolják belépéskor. A szervezők elmondása szerint ugyanis tavaly többen csatlakoztak a menethez úgy, mintha maguk is szimpatizánsok lennének, majd a magukkal hozott, például vajsavval teli palackokkal a résztvevőkre támadtak.

melegfelvonulás rendőrség Andrássy tüntetés
Kapcsolódó cikkek