Közélet

Áttörés: Sikeresen előzte meg az AIDS fertőzést az oltás

Most először fordult elő, hogy egy (kísérleti stádiumban lévő) vakcina sikeresen megakadályozta az AIDS betegséget okozó HIV fertőzést.

A WHO és az ENSZ UNAIDS szervezete szerint az injekció sikere új reményt ad az AIDS kutatóknak. A tesztelés során 16 ezer thaiföldi önkéntesnek adták be a vakcinát, amely több mint 31 százalékkal csökkentette a HIV-fertőzés kockázatát – jelenti az AP.

A kutatás vezetője szerint az eredmény ugyan szerény, mégis, bebizonyosodott, hogy lehetséges hatékony megelőző oltás alkalmazása az AIDS ellen.

A kutatást végző intézet vezetője úgy fogalmazott: óvatos optimizmusra ad okot az eredmény és ez még távolról sem az út vége. Naponta 7 500-an halnak meg az AIDS következtében és a UNAIDS adatai szerint 2007-ben 2 millióan veszítették életüket a vírus miatt. Ezért még egy alacsony hatékonyságú módszer is óriási eredményt jelentene.

Az oltás két korábban kifejlesztett vakcina kombinációja, amelyek önállóan beadva nem voltak képesek megakadályozni a fertőzést. A kombináció hatékonysága a tudósok többségét is meglepte.

HIV vakcina oltás ENSZ AIDS
Kapcsolódó cikkek