Közélet

Fico csak "poénkodott?"

Biztossá vált, hogy Magyarországon lesz Robert Fico és Bajnai Gordon találkozója, már szeptember első hetében.

Ezt Balázs Péter külügyminiszter mondta, miután találkozott szlovák kollégájával - közölte az ATV.

Robert Fico szlovák kormányfő vasárnap egy tévéinterjúban azt mondta, hogy sem Sólyom László államfő szlovákiai kitiltásáról, sem a nyelvtörvényről nem hajlandó tárgyalni, ami egyébként keddtől lép életbe Szlovákiában.

Balázs Péter elmondta, hogy ilyen témát nem illik visszautasítani. „Ilyenkor a diplomácia rákérdez, hogy ez most csak egy poén volt a sajtó számára, vagy komolyan gondolja. A diplomácia dolga, hogy az előfeltételeket tisztázza: hely, idő, napirend”- tette hozzá a külügyminiszter. Ha pedig ezek megvannak, a találkozó is meglesz.

A sajtótájékoztató elején a nagykövet egy hosszú írott bevezető felolvasásával és adatokkal próbálta alátámasztani, hogy a szlovákiai magyarok minden kisebbségi joga teljesül akkor is, ha szeptember elsején életbe lép a nyelvtörvény változása. Az újságírók többször is felnevettek a tájékoztató alatt.

A nyelvtörvény mellett Sólyom László augusztus 21-i kitiltásáról és a két ország közötti feszültségekről kérdezték a nagykövetet, aki azt mondta: úgy próbál eljárni, hogy azzal ne öntsenek olajat a tűzre.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke szerint minden magyarországi szélsőséges megnyilvánulás a szlovák nacionalizmus malmára hajtja a vizet. „Nem lehet sikeres egy olyan találkozó, amely úgy tesz, mintha a nyelvtörvény nem lenne fontos”- mondta el Németh Zsolt. Eredményes lehet viszont a csúcs, ha rögzítik a nyelvtörvénnyel kapcsolatos magyar álláspontot – tette hozzá.

diplomácia balázs péter szlovákok magyarok Sólyom László Robert Fico
Kapcsolódó cikkek