Közélet

Máris továbbfejlesztenék

Már felvette a kapcsolatot a Magyar Bankszövetség és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökeivel a bankokra vonatkozó magatartási kódex kiterjesztésének ügyében Futó Péter. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) elnöke szerint ugyanis a kódexet a vállalatok – köztük a kkv-k –, továbbá a projektek finanszírozására is ki kellene terjeszteni. Futó ezt a közelmúltban Zalakaroson, az idei közgazdász-vándorgyűlésen vetette fel.

A válság kirobbanása óta sokszor előfordul, hogy a vállalatok, vállalkozások önhibájukon kívül kerülnek csődhelyzetbe, ezért gyakran a bankok a felelősek – indokolta lapunknak a felvetést Futó. Ugyanis a pénzintézetek olykor még a sikeres vállalatok hiteleit sem hosszabbítják meg, mivel megítélésük szerint a cég iparága s így a hitel folyósítása is kockázatos. Ugyanakkor a bankoknak sem érdekük, hogy tönkremenjenek a vállalatok, így bízik abban, hogy felvetése nem süket fülekre talál majd – tette hozzá.

Míg az MGYOSZ elnöke kibővítené, addig a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) inkább szigorítaná a banki magatartási kódexet. Közleményük szerint a hatékonysága esetenként nem biztosított, hiszen a már bajban lévő fogyasztókon nem segít. Több olyan rendelkezést is tartalmaz, amely a későbbi hitelfelvevőknek segíthet, ugyanakkor nem biztosított a hatékony érvényesülése.

A legnagyobb probléma: csak önkéntes vállaláson alapul – véli a FEOSZ. A tényleges hatékonysághoz megfelelő jogszabályra lenne szükség, amely alól egy bank sem vonhatná ki magát. A kódexben leírtak nagy részét jogi, kötelező normává kell alakítani.

Mindeközben a 2009. szeptember 16-án aláírt banki magatartási kódexhez egyre több pénzintézmény csatlakozik. A PSZÁF honlapján közzétett névsor alapján a kódexet az első körben elfogadó 13 nagy lakossági hitelező bankkal együtt – október 7-i állapot szerint – összesen 109 intézmény írta alá. A banki ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásról szóló magatartási kódex a Hpt. 210. §-ának a módosításával egyidejűleg lép hatályba.

A csatlakozók. Az idén szeptember 16-án 13 hitelintézet írta alá a lakosság részére hitelt nyújtó pénzügyi szervezetek ügyfelekkel szembeni tisztességes magatartásáról szóló kódexet.

A magatartási kódex hatálya kiterjed valamennyi lakossági hitelezéssel foglalkozó pénzügyi szervezetre, így a kereskedelmi bankokra, jelzálog-hitelintézetekre, lakás-takarékpénztárakra, takarék- és hitelszövetkezetekre, fióktelepekre és pénzügyi vállalkozásokra (ideértve a lízing- és faktorcégeket is), valamint a hiteltermékeket kínáló biztosítókra és nyugdíjpénztárakra.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek