Közélet

Tarlós: vödörrel lopták a pénzt a közüzemi cégekben

Összesen hét szakpolitikai kérdést vet fel Tarlós István szerdán bemutatott "A nemzet fővárosa " programja.

Az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában  a Fidesz főpolgármester-jelöltje elmondta, hiányzik az ellenőrző funkció a fővárosban és a felelősöknek lassan nyilatkozniuk kellene az ügyekről.

A közüzemi cégekkel kapcsolatban úgy vélte, a budapesti cégekben a jelek szerint vödörrel lopták ki a pénzeket. Szerinte a területet tizenöt éve felügyelőknek lassan illene mondaniuk valamit ezekről az ügyekről. A közszolgáltatás struktúrája Budapesten széthullik, nincs olyan kompetencia, amelyik ennek a struktúrának a racionális, mérnöki precizitással való működéséről gondoskodjék - tette hozzá. Két rendkívül fontos szempont van.

Az egyik, hogy a város megrendelői funkciói érvényesüljenek, és ugyanúgy kellene érvényesülnie a monitoring, vagyis ellenőrző funkcióknak is. A Fidesz egy olyan struktúrát állított össze, amelynek két fő pillére van, az egyik a közszolgáltató cégeket összefogó városigazgatósági szekció, a másik pedig a budapesti közlekedési központ, amelyik a közlekedés kérdéseit egyesítené a közösségi közlekedéstől a közúti közlekedésen át egészen a kerékpáros közlekedésig.

Nem akarják folytatni a privatizációt, fontos lenne, hogy ne adják el a Fürdőigazgatóságot, a Főgáz részvényeket. Leülnek a külföldi befektetőkkel, hiszen tiszteletben tartják a befektetői érdekeket, de Tarlós István elképzelhetetlennek tartja, hogy a párizsi vízművek vezérigazgatóját egy kispesti vállalkozó engedélyével lehessen kinevezni. Ma nagyjából Budapesten ez van - vélte.

Egy vállalkozó, egy befektető aláír egy előnyös szerződést ha elé teszik, vagyis az a hibás, aki ilyet eléjük tesz és aláírja és megköti velük az egyezséget. Mindenütt a világon a városvezetéstől azt várják el, hogy tisztelje a külföldi befektetőket, de az érdekeiket második helyen jegyezze, a város érdeke mögött. Ma ez nincs így Budapesten, és erről le kell ülni kulturált keretek között tárgyalni a befektetőkkel, ami meg is fog történni – közölte Tarlós István.

közüzemek Tarlós István koalíciós kormányzás korrupció
Kapcsolódó cikkek