Közélet

Kerékbilincs: változások, fontos tudnivalók

November elsejétől már hatályos a kerékbilincselésre és az autók elszállítására vonatkozó egységes és országos szintű szabályozás, ami az eddigi, önkormányzati szabályozást váltja fel.

A rendelet azonban az új szabályok alkalmazásához felkészülési időt ad az önkormányzatoknak, így 2010. december 31-ig lehetőség van a korábbi összegek kiszabására. Ezután azonban csak az új, egységes díjak alkalmazására lesz lehetőség. Az új rendelet szerint a kerékbilincs felrakása 11.500 forint, míg a kocsi elszállítása 14.500 forinttól 20.000 forintig terjedhet, attól függően, hogy mekkora a település.

Továbbra is azokra a kocsikra kerülhetnek kerékbilincsek, amelyek megsértik a KRESZ és a parkolás szabályait - tudósít az RTLHírek.hu.

Újdonság, hogy csak a fele díjat kell kifizetni, ha az autó tulajdonosa kerékbilincselés közben tér vissza a kocsihoz és megszünteti a szabálytalanságot.

Fele árat kell fizetni akkor is, ha a közterület-felügyelők az előírt két óránál legalább harminc perccel később érkeznek a helyszínre. Egyáltalán nem kell fizetni akkor, ha ez az előírtnál egy órával később történik meg. A kocsit továbbra is csak akkor szállíthatják el, ha az veszélyezteti forgalom biztonságát vagy a közbiztonságot.

A közterületen, rendszám nélkül hagyott kocsi a figyelmeztetés elhelyezésétől számított 30 napon túl szállítható el. Az autósok eligazodását a jövőben segíti majd, hogy a közterület-felügyelet az elszállítástól számított 30 percen belül az illetékes önkormányzat honlapján közzéteszi az autó rendszámát és az átvétellel kapcsolatos információkat. Ezzel kapcsolatban egyébként a közterület-felügyelet és a rendőrség is tájékoztatást ad.

jogszabály kerékbilincs változás
Kapcsolódó cikkek