Önvédelem a konyhában – élelmiszerbiztonság a mindennapokban
A határok eltűnése következtében azonban az élelmiszeriparnak új típusú kihívásokkal is szembe kell néznie, elsősorban azzal, hogy miképpen működtethető egy olyan világméretű hálózat, amely mindenhol képes biztosítani a biztonságos és kiváló minőségű terméket.
A látható jellemzők azok, amelyeket a fogyasztók önmaguk is könnyedén meg tudnak állapítani.
hőmérséklet, állag.
funkcionális (mikrohullámú sütőben melegíthető-e), promóciós és környezetvédelmi vonatkozásai.
felhasználásnak lehetőségei, egy adag mérete, a termék eltarthatósága, az étel elkészítésének
egyszerűsége, elérhetőség.
receptek, tápérték, nettó összetevők, ár, lejárati idő, reklámszövegek, promóciók.
A rejtett jellemzők közé tartozik a legtöbb élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tulajdonság. Ezeket a
jellemzőket egy átlagember nem tudja a vásárlás vagy a fogyasztás időpontjában megállapítani.
(„anti-tápanyagok”) hiánya, energiatartalom.
Nyilvánvaló, hogy a látható minőségi jellemzőkkel kapcsolatos döntéseinket és igényeinket önállóan is meg tudjuk fogalmazni. A rejtett minőségi jellemzők esetében azonban kénytelenek vagyunk a gyártókra
és az állami szervezetekre hagyatkozni, amelyek meghatározták a szabványértékeket, és biztosítják azok betartását.
Az egyéni vásárlók élelmiszerbiztonsággal összefüggő aggodalmukat és nézeteiket úgy is kifejezésre juttatják, hogy elkerülik azokat az élelmiszereket, amiktől tartanak. Ennek egy szembeötlő példája volt, amikor a kergemarhakór-válság idején elterjedt a bio-élelmiszerek, és visszaesett a húsok és húsból készült termékek fogyasztása.


