BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Önvédelem a konyhában – élelmiszerbiztonság a mindennapokban

Az élelmiszer-kereskedelem globalizációja világszerte sok fogyasztó számára jelentett pozitív változást: gazdasági fellendülést hozott és kiszélesítette a beszerezhető élelmiszerek választékát.

A határok eltűnése következtében azonban az élelmiszeriparnak új típusú kihívásokkal is szembe kell néznie, elsősorban azzal, hogy miképpen működtethető egy olyan világméretű hálózat, amely mindenhol képes biztosítani a biztonságos és kiváló minőségű terméket.

A látható jellemzők azok, amelyeket a fogyasztók önmaguk is könnyedén meg tudnak állapítani.

  • Érzékszervi tulajdonságok – pl. megjelenés, a látható szennyeződések hiánya, szín, íz, illat, szerkezet,
    hőmérséklet, állag.

  • • Fizikai tulajdonságok – pl. oldékonyság.

  • • Csomagolás – pl. tetszetősség, modernitás, épség, sérülések hiánya, tisztaság, a csomagolás
    funkcionális (mikrohullámú sütőben melegíthető-e), promóciós és környezetvédelmi vonatkozásai.

  • • Kényelem – pl. a csomagolás ésszerűsége (visszazárható-e), a csomagolóanyag további
    felhasználásnak lehetőségei, egy adag mérete, a termék eltarthatósága, az étel elkészítésének
    egyszerűsége, elérhetőség.

  • • Információ – pl. általános információk, azonosítás, eredet, összetétel, elkészítési mód, javasolt
    receptek, tápérték, nettó összetevők, ár, lejárati idő, reklámszövegek, promóciók.

  • • Összetétel – pl. összetevők, adalékanyagok.
    A rejtett jellemzők közé tartozik a legtöbb élelmiszerbiztonsággal kapcsolatos tulajdonság. Ezeket a
    jellemzőket egy átlagember nem tudja a vásárlás vagy a fogyasztás időpontjában megállapítani.

  • • Biztonság – kórokozók, természetes méreganyagok, szennyeződések és egyéb vegyületek hiánya.

  • • Tápérték – egyes tápanyagok jelenléte, bizonyos, a hasznos anyagok felszívódását gátló anyagok
    („anti-tápanyagok”) hiánya, energiatartalom.

  • • Jogi háttér – összetétel, adalékanyagok, címke-használat, nettó összetétel, regisztráció stb.
  • Nyilvánvaló, hogy a látható minőségi jellemzőkkel kapcsolatos döntéseinket és igényeinket önállóan is meg tudjuk fogalmazni. A rejtett minőségi jellemzők esetében azonban kénytelenek vagyunk a gyártókra
    és az állami szervezetekre hagyatkozni, amelyek meghatározták a szabványértékeket, és biztosítják azok betartását.

    Az egyéni vásárlók élelmiszerbiztonsággal összefüggő aggodalmukat és nézeteiket úgy is kifejezésre juttatják, hogy elkerülik azokat az élelmiszereket, amiktől tartanak. Ennek egy szembeötlő példája volt, amikor a kergemarhakór-válság idején elterjedt a bio-élelmiszerek, és visszaesett a húsok és húsból készült termékek fogyasztása.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.