Közélet

"A pénzügyi óriásokat" támogatják - Sólyomhoz fordul az LMP

A Lehet Más a Politika (LMP) a Sólyom Lászlóhoz fordul, hogy ne írja alá a magánnyugdíj- és a hitelintézeti törvények módosítását. Az új szabályozások szerzett jogokat veszélyeztetnek, s ezért felvetik a tulajdonhoz fűződő alkotmányos jog sérelmét.

Az LMP ezért arra kéri a köztársasági elnököt, hogy a törvényeket küldje meg az Alkotmánybíróságnak előzetes normakontrollra, vagy a társadalompolitikai kockázatok miatt megfontolásra küldje vissza az Országgyűlésnek.

A párt közleménye szerint a magánnyugdíj törvény a pénzügyi óriáscégek érdekeit támogatja a leendő nyugdíjasokkal szemben. A társadalmi vita nélkül elfogadott módosítások alapjaiban változtatnák meg a nyugdíjrendszer második pillérét. A ma már 3 millió magán-nyugdíjpénztár taggal senki nem egyeztetett, holott néhány éven belül nyugdíjasként, vagy befizetőként a teljes magyar lakosság érintett lesz.

A nagy sietséggel elfogadott törvény a sikeresen működő, független önkormányzati pénztárak megszűnéséhez vezet. Ezeket fel fogják vásárolni a rugalmatlan multinacionális biztosítótársaságok, amelyek jellemzően gyengébb hozamokat értek el a versenyző pénztárak közül. Az erősen különböző hozamok pedig a majdani nyugdíjak összegében jelentenek nagy különbséget.

Az LMP kifogásolja, hogy sérül a magántulajdonhoz való jog, hiszen a magánnyugdíj-pénztárak a tagok tulajdonában vannak, a biztosítókba olvasztással pedig elveszik a tagok tulajdonjoga. Ráadásul a nagy bankok és biztosítók által alapított nyugdíjbiztosítók többszázezer új ügyfélhez és újabb több tízmilliárdnyi éves profithoz jutnak, miközben megszabadulnak kisebb, de hatékonyabban működő versenytársaiktól.

A hitelintézeti törvény úgy módosult, hogy az a fogyasztók kiszolgáltatott pozícióját betonozza be: a bankok Európában egyedülálló módon olyan tényezők alapján módosíthatják egyoldalúan a fogyasztói és jelzálog-kölcsönszerződések, melyeket a vele szerződő fél meg sem ismerhet.

Tekintettel arra, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás joga gyakorlatilag a banki szolgáltatás ellenértékére vonatkozik, és ráadásul olyan tényezők alapján, melyeket a szerződéskötés során a bankkal szerződő félnek nem áll módjában megismerni, ezért felmerül, hogy a törvényjavaslat erről szóló rendelkezései az Alkotmányban biztosított tulajdonhoz való jogot sértik – véli az LMP.

Az elfogadott törvény az alkotmányos aggályoktól függetlenül is komoly társadalompolitikai problémákat vet fel, hiszen az állampolgárok továbbra is úgy juthatnak banki kölcsönökhöz, hogy az egzisztenciájukat is fenyegető törlesztés számukra átláthatatlan és tervezhetetlen pályán mozog.

Sólyom LMP magánnyugdíj-pénztár Lehet más a politika Bank szerződésmódosítás
Kapcsolódó cikkek