Közélet

Felvételi: jóval kevesebben juthatnának be

Elismerte a Hiller István vezette oktatási tárca, hogy dolgoznak azon a kormányrendelet-módosításon, amely drasztikusan megemelné a felsőoktatási intézményekben a felvételi minimumponthatárt. Ha a javaslatot elfogadják, jóval kevesebben jutnak be a felsőoktatásba.

A Magyar Nemzet kérdésére az oktatási tárca megerősítette: dolgoznak annak a kormányrendelet-módosításának az előkészítésén, amely jelentősen átalakítaná a felvételi pontszámítási rendszert.

A tervezett változtatások a jelenleginél nagyobb jelentőséget tulajdonítanának az emelt szintű vizsgának, ám azt – az MSZP oktatási politikusainak akaratával ellentétben – nem tennék kötelezővé.

A tárca ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a változtatások legkorábban 2012-től lépnek életbe, mert a törvény értelmében a módosításokról a hatályba lépést megelőzően legalább két évvel értesíteni kell a felvételizőket.
Mint a lap közölte, a minisztériumban készülő rendeletről és annak konkrét részleteiről Magyar Bálint szabad demokrata oktatáspolitikus számolt be a szocialista politikusoknak a parlament oktatási bizottsága közelmúltbeli ülésén.

Magyar kijelentette: a rendelet 2012-től 240 pontra emelné a minimumponthatárt, vagyis ennél kevesebb pontszámmal egyetlen felsőoktatási intézménybe sem lehetne bekerülni még abban az esetben sem, ha az adott szakon lenne üres férőhely – írja a Magyar Nemzet keddi számában,

Magyar Bálint Hiller felvételi ponthatár
Kapcsolódó cikkek