Közélet

Koppenhága - "Elég az egymásra mutogatásból!"

Ban Ki-moon ENSZ főtitkár óvatos optimizmussal nyilatkozott az utolsó szakaszához érő klímacsúcs várható eredményeiről, hozzátéve: itt az ideje, hogy a gazdag és szegény országok abbahagyják az egymásra mutogatást.

"Itt az ideje, hogy gyakorolják vezető erejüket. Mind a fejlett, mind a fejlődő országoknak a tükörbe kell nézniük és feltenniük a kérdést: hogyan tudnak többet tenni" – fogalmazott az AP-nek nyilatkozva Ban Ki-moon.

Az ENSZ főtitkár megfogalmazása szerint óvatos optimizmussal tekint a klímacsúcs várható végeredménye elé. Az ENSZ főtitkár úgy látja, hogy ha a világ vezetőinek érkezése előtt nem jut megállapodásra a 110 résztvevő ország, a csúcstalálkozó gyenge eredménnyel vagy eredménytelenül zárul.

A koppenhágai találkozó most kap lendületet, hiszen a mai napon érkezik meg számos ország vezetője. Robert Mugabe zimbabwei elnök külön engedéllyel szállt le a dán fővárosban. A diktátor csak azért léphetett nyugat-európai területre, mert az ENSZ találkozóján vesz részt. A mai napon érkezik a helyszínre Gordon Brown brit miniszterelnök is.

A klímatárgyalások sikere kezdettől kétségesnek látszott, hiszen a csúcs megkezdése után nem sokkal, egy titkos dokumentum nyilvánosságra kerülésével eszkalálódott a gazdag és szegény országok közötti ellentét. A feszültség tovább fokozódott, olyannyira, hogy tegnap a fejlődő államok delegációja bojkottálta a tárgyalásokat.

A kivonulással az elsősorban afrikai országokat tömörítő csoport azt akarta elérni, hogy a fejlett országok nagyobb kötelezettséget vállaljanak az üvegházhatású gázok kibocsátása terén. A delegáció a tegnapi nap folyamán újra tárgyalóasztalhoz ült, miután a házigazda Dánia elkötelezte magát a nagyobb mértékű változtatások mellett.

Három évre szólóan összesen 7,2 milliárd euró támogatást ajánlottak fel az tagállamai a fejlődő országok klímaváltozás elleni harcához - jelentette pénteken az elnöklő Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök. Mint Bajnai Gordon miniszterelnök bejelentette, Magyarország összesen hatmillió euróval támogatja a fejlődő országok éghajlatvédelmi erőfeszítéseit a 2010-2012 közötti három évben. Az első évben egy, a másodikban kettő, a harmadik évben (2012-ben) hárommillió euró lesz a magyar hozzájárulás.

ENSZ klímatárgyalás Brown Koppenhága Ban Ki-moon Mugabe
Kapcsolódó cikkek