Közélet

Koppenhága – Kudarc bent, káosz kint

A koppenhágai ENSZ klímacsúcson a résztvevők egész éjjelen át tartó tárgyalást követően sem jutottak megállapodásra. Miközben az állami vezetők a tárgyalóteremben harcolnak, a tüntetők összecsaptak a dán rendőrséggel.

Az ENSZ csúcstalálkozó résztvevői hiába tárgyaltak egy éjszakán át, nem sikerült tovább lépniük. A koppenhágai találkozó kudarcát jelzi az is, hogy az ülés vezetője, Connie Hedegaard volt klímaügyi miniszter átadta a helyét Lars Loekke Rasmussen dán miniszterelnöknek.

A hírek szerint az Egyesült Államok nem volt hajlandó elfogadni azt a tervet, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére kötelezte volna, mielőtt a Kongresszus jóváhagyta volna azt.

Az AP beszámolója szerint a tüntetések eközben eldurvultak a dán fővárosban: a rendőrség gumibottal és paprika spray-vel oszlatta szét a demonstrálókat, akik igyekeztek bejutni a találkozó helyszínéül szolgáló Bella Centerbe. A tüntetők egy része át akarta venni az események irányítását és "népgyűléssé" változtatni a csúcstalálkozót.

rasmussen Klímacsúcs ENSZ Koppenhága tüntetés
Kapcsolódó cikkek