Közélet

Újabb nehéz év előtt

A magyarok 53 százaléka szerint az elkövetkező egy évben a jelenleginél is rosszabbra fordul az ország gazdasági helyzete. Saját országuk kilátásait illetően ennél borúlátóbbnak csak az írek és a litvánok bizonyultak az uniós polgárok közül az Eurobarometer legfrissebb felmérése szerint. Öszszességében az európaiaknak csak a 31 százaléka számít további romlásra a saját országában, amely három százalékponttal alacsonyabb arány a fél évvel ezelőtt mértnél. Javulást uniós átlagban 28 (Magyarországon 14) százalék vár.

Az EU egésze és a világgazdaság kilátásait illetően az uniós polgárok némileg derűlátóbbak. Az unió gazdasági helyzete 30, a világgazdaságé 29 százalék szerint javulhat a következő 12 hónapban.
Miközben a gazdaság általános állapotával kapcsolatos aggályok enyhülni látszanak, a legnagyobb problémát a megkérdezettek többsége szerint a jelenti.

A válaszadók 54 százaléka úgy véli, hogy a legrosszabb még hátravan a válság munkahelyekre gyakorolt hatását illetően, és csak 38 százalékuk szerint érte már el a válság a tetőpontot. „A polgárok kétségtelenül a munkahelyükért aggódnak a leginkább, ezért fontos, hogy az EU továbbra is nagy odafigyeléssel és elkötelezetten folytassa a válságkezelést” – jelentette ki az eredmények kapcsán Margot Wallström, az Európai Bizottság alelnöke.

Mint a felmérésből kiderül, az uniós polgárok elsősorban éppen az EU-tól várják a gazdasági nehézségek megoldását. A válság kezelésére csak 19 százalékuk szerint a nemzeti kormányok a legalkalmasabbak; 22 százalékuk leginkább az Európai Unióban bízik, 18 százalék pedig a G20-ban. A fenntartható növekedés ösztönzésének legjobb módját a megkérdezettek főleg a kutatás és innováció serkentésében, a környezetbarát termelés és szolgáltatásnyújtás előmozdításában, a mezőgazdaság támogatásában, valamint a vállalkozásindítás elősegítésében látják.

Az európaiak úgy látják, a fenntartható növekedés ösztönzésének legjobb módja a kutatás és innováció serkentése az európai iparban (31 százalékuk vélekedik így), emellett a környezetbarát termelés és szolgáltatásnyújtás előmozdítása (30), a mezőgazdaság támogatása (27), valamint a vállalkozásindítás elősegítése (25 százalék).
Az európai intézményekkel kapcsolatos bizalmi tendenciák mutatói stabilak. Az Európai Parlamentben összességében az uniós polgárok 50 százaléka bízik, 46 százalék pedig azt állítja, megbízik az Európai Bizottságban. Országa európai uniós tagságát az európaiak többsége (53 százaléka) pozitívan ítéli meg, és 57 százalékuk véli úgy, hogy az profitál az uniós tagságból. VG







unió gazdasági helyzete Margot Wallström Európai Bizottság alelnöke
Kapcsolódó cikkek