BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Uniós forrásból tizenhat település újítja meg városközpontját

Pilisvörösvártól Nagykőrösig tizenhat Pest megyei település kezdheti meg városközpontjának fejlesztését összesen tizenkétmilliárd forintos uniós támogatásból - közölte Steiner Pál, a Közép-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács (KMRFT) elnöke.

Steiner Pál kiemelte: a Pest megyei települések városrehabilitációs pályázatára 24 önkormányzat jelentkezett, a pályázatok közül végül 16 támogatása mellett döntött a KMRFT. Budakeszi, Dabas, Dunaharaszti, Érd, Gödöllő, Gyál, Nagykőrös, Pécel, Pilisvörösvár, Százhalombatta, Szentendre, Törökbálint, Vác, Vecsés, Veresegyház, illetve korábban Szob a Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) keretében, kétfordulós pályázaton nyert egyenként 500 millió és 1 milliárd forint közötti összeget.

A pályázattal elnyerhető uniós támogatás maximum a teljes beruházás értékének 85 százaléka lehetett. A KMRFT elnöke aláhúzta: a települések általában a közterületek felújítására, turisztikai látványosságok korszerűsítésére, műemléképületek homlokzat-felújítására fordítják a pályázati pénzt.

Rámutatott: a 2007-2008-as és 2009-2010-es időszakra a közép-magyarországi régióban a Pest megyei községekre, illetve városokra, valamint a fővárosi kerületekre is külön pályázatot írtak ki. A kisléptékű megyei fejlesztésekről már korábban döntött az eljáró KMRFT, ennek keretében 20 pályázat kapott összesen 1,63 milliárd forintnyi támogatást. A budapesti kerületek városrehabilitációs programjairól november végén született döntés, akkor nyolc fővárosi kerület megújulását jelentette be a KMRFT, a városrészek összesen közel hétmilliárd forintot költhetnek központjaikra.

Steiner Pál emlékeztetett arra, hogy a 2009-2010 közötti időszakban várhatóan közel 2,5 milliárd forint összértékű pályázatot írnak ki a kerületek, 8,5 milliárdot pedig a megyei települések támogatására, míg az elnyerhető támogatás összege 300-1.000 millió forint lehet, 30-85 százalékos támogatási intenzitás mellett.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.