Közélet

Egységben a Fidesz, a Jobbik és az MSZP a klímafronton

Decemberben a klímavédelem terén, a nemzeti érdekek védelmében egységesen lépett fel a Fidesz, a Jobbik és az MSZP az Európai Parlamentben a Policy Solutions havi EP-jelentése szerint.

A közpolitikai és politikai kommunikációs tanácsadó intézet havi elemzésében a 22 magyar európai parlamenti képviselő munkáját – felszólalásait, jogalkotó tevékenységét, médiajelenlétét – vizsgálta. 
 
Brüsszelben nem ritkák a pártokon átívelő együttműködések, Áder János mégis ritka sikert mondhat magáénak azzal, hogy a szén-dioxid kvóták 2012 utáni értékesítésének ügyében a szocialista Tabajdi Csaba és a jobbikos Balczó Zoltán is aláírta nyilatkozatát. Áder kezdeményezése régiós összefogást is elért: hat kelet-közép-európai ország képviselői álltak mögé.

December legjelentősebb szakmai eredményét Surján László érte el azzal, hogy az Európai Parlament elfogadta az EU 2010-es költségvetését, és ehhez kapcsolódóan a fideszes képviselő jelentését.
 
Az év utolsó hónapjának másik kiemelkedő magyar relevanciájú szakpolitikai eseményeként az Európai Parlament első olvasatban elfogadta Göncz Kinga szocialista képviselőnek a kríziskezelés egyik eszközének szánt mikrofinanszírozási hitelről szóló jelentését.
 
Míg a parlamenti ciklus elején hónapról-hónapra a jobbikos képviselők – kiváltképp Morvai Krisztina - voltak felszólalásokban a legaktívabb magyarok, addig decemberben már csak Balczó Zoltán „maradt talpon”. Morvai Krisztinának és Szegedi Csanádnak az év utolsó hónapjában nem volt semmilyen dokumentálható munkájuk vagy felszólalásuk az EP-ben.
 
Bokros Lajos már jól láthatóan a tavaszra készül, az MDF miniszterelnök-jelöltjévé választott EP-képviselő a hazai politikában jóval többször szerepelt, mint az uniósban.
 
Nemcsak csendes hónapot, de csendes évet is zárt a fideszes Hankiss Ágnes, aki mandátumának 2009. nyári megkezdése óta egyszer sem szólalt fel az Európai Parlamentben.

A teljes elemzés a Policy Solutions szakmai blogján olvasható.

politikai pártok MSZP klímavédelem Európai Parlament Jobbik Fidesz
Kapcsolódó cikkek