Közélet

MDF-SZDSZ érdekházasság Budapesten – Nem mindenki örül

A döntés részletei egyelőre nem ismertek, de az biztos, hogy az MDF budapesti választmánya szerda esti ülésén rábólintott az SZDSZ-szel kötendő választási megállapodásra.

„Ez azt jelenti, hogy az MDF kész megállapodni a fővárosi jelöltállításban az SZDSZ-szel” – fogalmazott Dávid Ibolya, az MDF elnöke. A megállapodás értelmében a főváros 32 egyéni választókerületéből 18-ban az SZDSZ adja a hivatalosan MDF-es színekben induló jelöltet, a maradék helyen egy független és 13 MDF-es jelölt indul.

A budapesti lista élére pedig állítólag Simonyi András egykori washingtoni nagykövet az esélyes. Az MDF választmánya által elfogadott megállapodást még jóvá kell hagynia az SZDSZ budapesti szervezetének is.

Hetek óta zajlottak a tárgyalások arról, hogy egy olyan demokratikus középerő jöjjön létre a 2010-es parlamenti, illetve az önkormányzati választásokra, ami alkalmas lehet arra, hogy Orbán Viktor és a Fidesz kétharmados győzelmét megnehezítse. Retkes Attilát, az SZDSZ elnökét még nem sikerült elérnünk, de korábban leszögezte: ez az együttműködés szerinte alkalmas lehet arra, hogy az MSZP-ből kiábrándult, de egyébként nem kifejezetten jobboldali, középen álló demokrata szavazókat megszólítsa.

Tudni kell, hogy a Medián legfrissebb elemzés szerint a kispártok közül még a legjobban álló MDF sem éri el az 5 százalékos küszöböt, az SZDSZ támogatottsága pedig mérhetetlen, vagyis nulla.

Nem mindenki örül az MDF-ben az SZDSZ-szel kötött érdekházasságnak. Például Lévai Zoltán, az MDF fővárosi elnöke a budapesti kerületi elnököknek írt levelében úgy fogalmazott: „az SZDSZ által megfogalmazott és kért feltételek a párt önállóságát, identitását veszélyeztetik, esetleges elfogadása esetén nem látjuk biztosítva a fővárosi szervezetek és az MDF érdekeit, így számunkra az elfogadhatatlan”.

lista SZDSZ mdf Dávid Ibolya Orbán Viktor simonyi Retkes
Kapcsolódó cikkek