Közélet

Nem lesz Somogyért – MDF együttműködés

Mégsem lesz MDF–Somogyért választási együttműködés, mivel a Gyenesei István fémjelezte formáció szerda esti testületi ülésén egyhangúlag úgy döntött, jelöltjei kizárólag a Somogyért színeiben indulnak az országgyűlési választásokon.

Gyenesei István elmondása szerint az elmúlt hónapok során több párt is megkereste őket, de közülük csak az MDF értékrendszerét találták elfogadhatónak – tudta meg a sonline.hu. Hozzátette: azt már korábban eldöntötték, hogy szervezetként senkivel nem kötnek választási szövetséget.

A tárgyalások során a Somogyért négy egyéni képviselőjelöltje közül három – Gyenesei István, Bollók Sándor és Kövér István – MDF-es támogatása, illetve jelölése, valamint az MDF megyei és országos listájának somogyértes jelöltekkel megerősítése került szóba alternatívaként.

Gyenesei szerint a megbeszéléseken döntően az MDF országos vezetői vettek részt, akik korrekt és elfogadható elképzeléssel álltak elő. A Fórum somogyi vezetésének megosztottsága viszont végig érezhető volt, s hivatalosan eddig meg sem fogalmazták álláspontjukat. Mivel a választási kampány már elkezdődött, tovább nem várhattunk. Ráadásul az elmúlt napokban ismertté vált MDF-programtervezet önkormányzatokra, nyugdíjrendszerre és az adóemelésre vonatkozó részei amúgy is elfogadhatatlanok számunkra.

Döntésünket alapvetően befolyásolta – állítja Iharosi István, a szövetség elnöke –, hogy az SZDSZ maradványainak megjelenése és stílusa számunkra partiképtelenné tette a Fórumot. A szabad demokraták helyi politikusai már idő előtt el akarták osztani, illetve megkérdőjelezni azt, amit két másik szuverén szervezet még létre sem hozott.

Közösen az SZDSZ-szel

A Somogyért valóban az országos vezetőinkkel tárgyalt – mondta Mátrai János, az MDF kaposvári elnöke, a párt megyei és országos választmányának tagja –, velünk csak a somogyi 4. és 5. választókörzet két képviselőjelöltje egyeztetett részükről. Ők azonban csak úgy tudták elképzelni az együttműködést, ha kizárólag Somogyért színekben indulnak, s mi csak támogatjuk őket. Miután ebbe nem egyeztünk bele, többet nem is beszéltünk a dologról. Részünkről lezártuk az ügyet, ők így döntöttek, mi pedig az eredeti terveknek megfelelően a szabad demokratákkal állítunk közös jelölteket mind a hat somogyi körzetben.

somogyért mdf Gyenesei István együttműködés
Kapcsolódó cikkek